Marcel Ciolacu: „Parlamentul nu va vota prelungirea stării de alertă”

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat, marți seară, că partidul pe care îl conduce nu va vota prelungirea stării de alertă.

RomaniaTV.net
09 iun. 2020, 19:12
Marcel Ciolacu: „Parlamentul nu va vota prelungirea stării de alertă”

„Considerăm că este exclusă din nou o stare de alertă pe tot teritoriul României. Este exclus să prelungim în Parlament iarăși achizițiile netransparente făcute pe toată această perioadă de către Guvern. Este exclus să prelungim spitale suport COVID fără a avea cazuri, în schimb comunitățile respective să nu aibă un spital unde să meargă pentru urgențe.

E posibilă obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise, izolarea la domiciliu în momentul în care vii dintr-o zonă de focar sau carantina. Toate aceste lucruri se pot face și printr-o lege sau prin amendamente traduse stării de alertă și putem deschide în sfârșit un parteneriat concret între Parlament, Guvern și cetățenii României.

Miza economică este din ce în ce mai gravă, și se vede, și această abordare de a continua starea de alertă pe tot teritoriul României este total neproductivă și, la câte cazuri sunt anunțate, mult prea alarmistă”, a spus Marcel Ciolacu, într-o intervenție telefonică la Antena 3. 

Citeşte şi: 

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Lucian Romaşcanu, a anunţat marţi, că decizia social-democraţilor este de a nu vota starea de alertă, precizând că nu există niciun fel de dovadă epidemiologică că s-ar impune acest lucru.

Şi preşedintele Pro România, Victor Ponta, a anunţat într-o postare pe Facebook că parlamentarii ProRomania vor vota împotriva prelungirii stării de alertă după 15 iunie. 

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a declarat astăzi că „preşedintele ne prosteşte în faţă atunci când spune că Guvernul a luat cele mai bune măsuri în pripă”, afirmând totodată că „prelungirea stării de alertă nu se mai justifică pentru că nu avem focare de infecţie decât într-o mică parte a ţării”. 

Pe de altă parte, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la România TV, că ar fi fost de acord ca starea de urgenţă să fie menţinută până pe 15 iunie pe motiv că „riscul de a ne întoarce într-o epidemie este încă foarte mare”. Europarlamentarul a criticat, însă, Guvernul pentru lipsa de transparenţă deoarece „ia nişte decizii arbitrare, uneori haotice”.

Preşedintele Klus Iohannis a anunţat marţi că după 15 iunie se pot redeschide mall-urile, fără restaurante şi fără locuri de joacă, vor fi posibile evenimente private cu număr limitat de persoane şi va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor şi grădiniţelor private. Preşedintele a declarat că, dată fiind dinamica îmbolnăvirlor, opinia este că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu măsuri mai puţine decât sunt acum în vigoare, o decizie urmând să fie luată de Guvern în urma unei analize. 

Citeşte şi: