Marcel Ciolacu: „La Cotroceni vom merge cu o singură variantă”

Marcel Ciolacu a făcut declaraţii, sâmbătă, la finalul celor patru ore de negocieri purtate cu PNL şi UDMR pentru formare. Preşedintele PSD a dat asigurări că pensiile vor creşte în 2021 şi nu vor fi aplicate taxe noi.

20 nov. 2021, 19:20
Marcel Ciolacu: „La Cotroceni vom merge cu o singură variantă”

Marcel Ciolacu a explicat că a fost finalizat programul de guvernare şi acordul politic cu PNL şi UDMR.

„Am finalizat cele două variante în care PSD-ul are prim-ministrul şi PNL-ul are prim-ministrul împreună cu UDMR şi minorităţile.

Dacă PSD are premierul, se egalizează numărul de ministere. Dacă este PNL, atunci PSD are mai multe ministere.

Nicolae Ciucă are un mandat de la PNL ca dânsul să fie prim-ministru. Eu am un mandat de la PSD să fiu prim-ministru. Sunt deciziile din interiorul partidului. E normal ca această decizie să o luăm atât eu, cât şi domnul Ciucă.

Până luni, când vom merge la Cotroceni, vom lua aceste decizii şi vom merge cu o singură variantă”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

De asemenea, Ciolacu a afirmat că în discuţiile cu liberalii au fost echilibrate „anumite lucruri în raport de forţe în interiorul Guvernului”. „În acest moment, o să ne întoarcem în faţa colegilor şi o să luăm o decizie”, a explicat liderul social-democrat.

„Până când o să ajungem la Cotroceni la consultări, o să mergem cu o singură propunere”, a afirmat Ciolacu.

Citeşte şi: Scandal la negocierile PNL – PSD pentru noul Guvern. Liderii partidelor nu se înţeleg pe desfiinţarea SIIJ şi împărţirea ministerelor

Marcel Ciolacu, despre scandalul din timpul negocierilor cu PNL: „Nu am folosit microfonul nici noi, nici ei”

Întrebat despre certurile din timpul discuţiilor cu PNL şi UDMR, Marcel Ciolacu a venit cu o explicaţie „tehnică”.

„Cred că nu am folosit microfonul nici noi, nici ei în acel moment”, a spus liderul social-democrat.

Ciolacu, despre creşterea pensiilor. „A rămas pachetul social stabilit”

„A rămas pachetul social tot cel stabilit – 5%. Sunt şi surse de finanţare. Va veni toată explicaţia, neexistând taxe noi.

Cel mai ambiţios proiect este că vom avea, pe lângă aceste social, din punctul nostru de vedere foarte aşteptat, vom încerca să închidem cu 7% investiţii pe anul viitor. E o premieră pentru România.

Până acum există un capitol de excepţii în Codul Ficsal, nu există o taxă nouă. E normal într-o ţară să nu existe expeţii. Să existe reguli clare, astfel încât să nu intervină niciodată Executivul pe excepţii”, a mai precizat Ciolacu.

De asemenea, liderul PSD a menţionat că Ministerul Dezvoltării rămâne la UDMR în ambele variante.

Citeşte şi: CTP, critici deosebit de dure la adresa modului în care PNL duce negocierile: „Un partid de tejghetari care precupeţesc funcții, bani, influență. Cum să negocieze de pe poziţii de forţă cu PSD-ul când ei au bătut la uşa PSD-ului?”