Scandal la negocierile PNL – PSD pentru noul Guvern. Liderii partidelor nu se înţeleg pe desfiinţarea SIIJ şi împărţirea ministerelor

Sunt tensiuni la şedinţa la care PNL, PSD şi UDMR negociază sâmbătă structura noii coaliţii de guvernare. S-au auzit ţipete din sala în care se poartă discuţiile.

20 nov. 2021, 18:56
Scandal la negocierile PNL – PSD pentru noul Guvern. Liderii partidelor nu se înţeleg pe desfiinţarea SIIJ şi împărţirea ministerelor

Scandal la negocierile PNL – PSD pentru noul Guvern. Din sala în care sunt purtate discuţiile au fost auzite ţipetele lui Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, precum şi ale liderilor PNL, Rareş Bogdan şi Gheorghe Flutur.

Principalele dispute sunt pe împărţirea ministerelor între partide, dar şi pe împărţirea SIIJ. Încă de vineri, Florin Cîţu, preşedintele PNL, le-a spus colegilor liberali că nu este acord cu ce s-a negociat până acum, motiv pentru care nu participă sâmbătă la discuţii, notează News.ro. În schimb, UDMR a trimis nu mai puţin de opt reprezentanţi la negocieri pentru a convinge că vrea să rămână cu cele trei portofolii pe care le deţine – Dezvoltare, Mediu, Tineret şi Sport.

Desfiinţarea SIIJ este subiectul care a generat divergenţe între PNL şi PSD. La discuţiile de sâmbătă ia parte şi senatoarea liberală Alina Gorghiu, vehiculată c-ar fi în cărţi pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Discuţiile sunt extrem de tensionate, din sală auzindu-se ţipetele preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, şi ale liberalilor Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan, notează sursa citată.

Citeşte şi: De ce a lipsit Florin Cîțu de la negocierile pentru formarea noului Cabinet. Nume-surpriză pe lista miniștrilor

Scandal la negocierile PNL – PSD pentru noul Guvern. Florin Cîţu, marele absent de la discuţiile de sâmbătă

În premieră, Florin Cîţu nu participă la negocieri, după ce vineri le-a transmis colegilor din PNL să nu este de acord cu ceea ce s-a negociat cu PSD şi UDMR. Potrivit sursei citate, liderul liberal vrea Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei. În plus, nu acceptă creşterile de pensii, alocaţii, agreate de premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă şi anunţate în cursul zilei de vineri.

Referitor la desfiinţarea SIIJ, PNL şi PSD nu se înţeleg dacă se va scrie în document clar despre desfiinţare sau doar despre ridicarea MCV-ului.

Cearta vizează şi Ministerul Transporturilor, dorit atât de PSD cât şi de PNL. ”Oricum ai da-o, tot nouă ne rămâne”, le-a spus Ciolacu în şedinţă liberalilor, referitor la acest portofoliu.

UDMR a venit la şedinţa de sâmbătă cu opt reprezentanţi. PNL vrea să le ia Ministerul Dezvoltării, liderul Uniunii, Kelemen Hunor ameninţând vineri că, dacă nu îşi păstrează toate cele trei ministere, va părăsi coaliţia.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Nici în perioada campaniei, cei care l-au susţinut pe Cîţu nu dădeau doi bani pe el. Iohannis e cea mai mare dezamăgire a mea”