Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu profesorii: „Viitorul Guvern trebuie să redea demnitatea şi respectul cuvenit dascălilor!”

Preşedintele PSD, aflat la Buzău pentru manifestări legate de Ziua Eroilor, s-a întâlnit cu profesorii care protestau împotriva ofertei Guvernului de a renunţa la greva generală.

25 mai 2023, 15:24
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu profesorii: „Viitorul Guvern trebuie să redea demnitatea şi respectul cuvenit dascălilor!”

Marcel Ciolacu a discutat cu profesorii care protestau la Buzău. „M-am întâlnit și la Buzău cu reprezentanții profesorilor. Și o voi face oriunde, oricând până când această problemă se va rezolva. Dincolo de salariile mici din educație, cred că este vorba și de respect. Respect care de 30 de ani a lipsit în relația statului cu cei care ne educă copiii. Viitorul Guvern trebuie să redea demnitatea și respectul cuvenit dascălilor! Și suntem pregătiți să luăm toate măsurile necesare! Întotdeauna voi sta în mijlocul oamenilor să le ascult problemele!”, a scris Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, pe Facebook.

Peste 900 de cadre didactice ai participat joi la unul dintre cele mai ample proteste desfăşurate în ultimii ani în faţa Prefecturii Buzău. Protestatarii s-au deplasat la Cimitirul Eroilor, unde liderul PSD Marcel Ciolacu participa la un eveniment. Discursul liderului PSD la evenimentul solemn a fost perturbat de către sindicaliştii care au scandat întruna, au fluierat şi au suflat din vuvuzele.

Sindicaliştii din Educaţie protestează în Piaţa Victoriei după ce au refuzat oferta Guvernului. Circa 4.000 de profesori au ieșit în stradă

Sindicatele din Educaţie au organizat , joi, un protest în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a susţine greva generală declanşată de la începutul săptămânii. Sindicaliştii au anunţat că resping oferta de până acum a Guvernului, pe care o consideră jignitoare, iar greva va continua.

Oferta Guvernului actual, respinsă de sindicatele din Educaţie

Dan Cărbunaru a anunţat că negocierile s-au încheiat cu înţelegerea faptului că astăzi, până la ora prânzului, va fi prezentat răspunsul sindicatelor faţă de oferta echipelor de negociere guvernamentale.

”Am văzut în spaţiul public diverse interpretări privind modul în care Guvernul şi-a prezentat această ofertă (..) Cel mai important lucru, Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este că aşa cum s-a anunţat public, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din educaţie, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să regăsească inclusive creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţia, să poată să devină realitate”, a spus Cărbunaru.

Carmen Iohannis, alături de preşedintele României în timp vizitei lui Frank-Walter Steinmeier în Sibiu: „Elevii au dorit să facă o fotografie cu cei doi președinți”. Reacţia neinspirată a lui Klaus Iohannis
El a precizat că între timp, până la legea salarizării unitare (..) reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ, fie că vorbim de personalul didactic, de personalul didactic auxiliar sau nedidactic, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor din sistemul de învăţământ, aproximativ 300.000 de oameni.

Purtătorul de cuvânt al Guvernul a menţionat că pentru personalul didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară care va intra pe un card emis după modelul cardurilor pentru energie.

”Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic şi pentru personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octomrie a acestui an pe acelaşi card să fie încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice şi activităţii curente de lucru”, a afirmat Cărbunaru.

El a mai afirmat că în cee ace priveşte personalul nedidactic, ”de asemenea în lunile iunie şi octombrie vor fi încarcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei în luna iunie şi alte 500 de lei în luna octombrie”.

”Dintre acestea, 150 de lei vor reprezenta, în fiecare caz, sumă forfetară”, a mai afirmat reprezentantul Guvernului, adăugând că în plus, personalul nedidactic, în baza unui act normative care va fi prezentrat vineri în şedinţa de guvern, aşa cum se regăseşte în Anexa * la legea salarizării, urmează să fie majorate veniturile până la maximul posibil potrivit grilei din legea 153”.

”În acest fel, toate salariile din educaţie vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grille din legea salarizării”, a mai afirmat Cărbunaru.