Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, mesaj tranşant pentru Vladimir Putin. „Nu suntem subordonaţi Rusiei. Nu e treaba nimănui cum își face România apărarea”

Marcel Ciolacu a reacţionat, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că scutul de la Deveselu reprezintă o ameninţare pentru Moscova. Liderul PSD a subliniat că România trebuie să evite escaladarea acestui conflict. La rândul său, Florin Cîţu, preşedintele Senatului, consideră că solicitarea Rusiei nu are "niciun fundament".

02 feb. 2022, 16:43
Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, mesaj tranşant pentru Vladimir Putin. „Nu suntem subordonaţi Rusiei. Nu e treaba nimănui cum își face România apărarea”

Marcel Ciolacu a fost întrebat cum ar trebui să reacţioneze România, ca urmare a declaraţiilor făcute de Vladimir Putin.

„Eu știu că România are parteneriat strategic cu SUA și Franța. Am spus foarte clar. Nu îmi aduc aminte că avem cu Rusia sau să fim subordonați Rusiei, cineva să ne ceară ce să facem pe teritoriul României”, a declarat preşedintele PSD.

Citeşte şi: Vladimir Putin, declaraţie periculoasă: Lansatoarele de rachetă din România sunt o ameninţare pentru Rusia

Întrebat ce abordare ar trebui să aibă România faţă de conflictul dintre Ucraina şi Rusia, Marcel Ciolacu a apreciat că abordarea autorităţilor române este cea corectă.

„Cred că e abordarea corectă ceea ce se întâmplă. Pe cale diplomată am văzut și ieșirea ministrului de Externe, am văzut şi ieşirea preşedintelui, am văzut şi ministrul Apărării. Este o abordare corectă. Nu cred că România trebuie să iasă cu nişte declaraţii care escaladeze în acest moment acest conflict.

Suntem membri NATO. Avem un parteneriat strategic cu SUA şi lucrurile acestea nu se discută!”, a menționat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Ministrul Aurescu răspunde acuzaţiilor lui Vladimir Putin: Sunt complet false. Suntem pregătiți să îi permitem Rusiei să verifice dacă există rachete ofensive în România

Florin Cîţu reacţionează după ce Rusia a cerut retragerea trupelor NATO din România. „Este treaba noastră, nu cred că este treaba altcuiva cum ne investim banii”

De asemenea, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, susţine că cererea Rusiei de retragere a scutului de la Deveselu nu are „niciun fundament”, România fiind independentă în privinţa stabilirii strategiei de apărare a ţării.

„În ceea ce priveşte strategia de apărare a României, este independentă. Nu cred că este normal ca o altă ţară să-şi dea cu părerea despre ce face România şi cum se apără România, mai ales că este vorba de investiţii pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii României. Aici este treaba noastră, nu cred că este treaba altcuiva cum ne investim banii şi cum ne facem strategia de apărare”, a spus Florin Cîţu, miercuri, la Senat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Riscurile şi ameninţările s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă a actualei ordini”

Fostul premier a amintit că NATO a adresat invitaţii Rusiei pentru a vizita bazele.

„Au fost invitaţii din partea NATO să viziteze toate bazele de când lumea. Niciodată nu s-a dat curs acestei invitaţii. Doar pe noi ne interesează cum ne facem această strategie. Nu e treaba nimănui cum îşi face România apărarea şi în ce asociaţii, tratate sau unde vrea să fie membră”, a afirmat Cîţu.

Cât despre solicitarea de retragere a scutului de la Deveselu, preşedintele PNL a precizat: „Nu are niciun fundament. Nu se bazează pe nimic şi nu este treaba Rusiei cum îşi face România apărarea”: