Marcel Ciolacu spulberă Guvernul Cîţu privind testarea anti-COVID-19 în școli. „Deciziile se iau tot pe genunchi, de pe o zi pe alta”

PSD condamnă incapacitatea coaliţiei de guvernare de a lua o decizie clară în privinţa testării anti-COVID-19 în unităţile de învăţământ. Marcel Ciolacu, liderul social-democraţilor, consideră că acest lucru ace ca şcoala să reînceapă în aceeaşi stare de confuzie în care se afla înainte de vacanţă.

04 mai 2021, 14:22
Marcel Ciolacu spulberă Guvernul Cîţu privind testarea anti-COVID-19 în școli. „Deciziile se iau tot pe genunchi, de pe o zi pe alta”

Marcel Ciolacu spulberă Guvernul Cîţu privind testarea anti-COVID-19 în școli. Preşedintele PSD susţine că „școala reîncepe în aceleași condiții de haos și incertitudine”.

„După cinci săptămâni de vacanță forțată, școala reîncepe în aceleași condiții de haos și incertitudine în ceea ce privește testarea elevilor. Deciziile se iau tot pe genunchi, de pe o zi pe alta. Decizia privind testarea anti-COVID-19 în școli a rămas la stadiul „vom vedea”, „vom analiza”.

Aflăm în continuare că în aproape jumătate dintre localitățile din România, școala începe în regim online pentru foarte mulți elevi. Acest lucru ar fi putut fi prevenit dacă în loc să se certe, ar fi pus la punct un sistem eficient de testare, cum au făcut mai toate statele europene, încă de la începutul anului”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al PSD.

Citeşte şi: Scenarii pentru marea relaxare de la 1 iunie. Cîţu: S-ar putea renunţa la mască la plajă sau în drumeţiile montane. Evenimente private fără restricţii pentru cei vaccinați

De asemenea, PSD consideră că decizia Guvernului de a permite prezența fizică la cursuri pentru ciclul primar vine mult prea târziu, după ce anul școlar a fost total compromis pentru această categorie de elevi.

„Abia acum recunosc cât de prost au gestionat școala în pandemie și cum au sacrificat o generație întreagă de elevi. Abia acum au admis ceea ce PSD le spunea încă de anul trecut: copiii din ciclul primar trebuiau lăsați să vină la școală, așa cum a fost peste tot în Europa! Era la mintea cocoșului că nu poți învăța un copil să scrie în regim online! Le-a luat opt luni să admită acest adevăr simplu. Dacă am fi avut consens politic pe pandemie, cum le-am propus noi, nu s-ar fi ajuns aici!”, a subliniat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că testarea elevilor în școli rămâne în continuare o problemă, din cauza numărului insuficient al personalului medical din unitățile de învățământ.

„În ceea ce privește testarea elevilor care prezintă simptome pe parcursul programului școlar, aceasta se va face în continuare cu teste antigen rapide, aflate la dispoziția unităților de învățământ. Din păcate, materialul transmis de către INSP ne-a precizat că aceste non-invazive pot fi folosite, ele însă nu pot fi luate în considerare la calculul general al ratei de infectare”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Aleph News.

Ministrul Educaţiei susține că doar 18% dintre școli au cabinete medicale.

„Nu este personal medical suficient pentru administrarea acestor teste. Rămâne în continuare o mare problemă. Cabinete medicale școlare sunt doar în 18% din numărul școlilor din România.
Din păcate aceste cabinete medicale școlare sunt mult prea puține. Rămâne o problemă testarea elevilor în școli, a elevilor care prezintă simptome și a elevilor care au luat la cunoștință că sunt contacți direcți ai unor cazuri confirmate”, a mai spus ministrul Educației.

Citeşte şi: În ce scenarii se vor deschide şcolile după vacanţa de Paşte. Ministerul Educaţiei a publicat incidenţa pe localităţi


loading...
Partenerii noștri