Marcel Ciolacu tună și fulgeră! Rotația premierilor ar putea avea loc în toamnă. ”Exclus. Atunci să nu mai facem”

Coaliția de guvernare a discutat în ultimele zile despre un ultim scenariu în ceea ce privește rotația premierilor. Acesta prevede ca rotativa guvernamentală să aibă loc în luna septembrie și nu în luna mai așa cum era planul inițial.

14 feb. 2023, 19:11
Marcel Ciolacu tună și fulgeră! Rotația premierilor ar putea avea loc în toamnă. ”Exclus. Atunci să nu mai facem”
Marcel Ciolacu tună și fulgeră! Rotația premierilor ar putea avea loc în toamnă

Marcel Ciolacu tună și fulgeră! Rotația premierilor ar putea avea loc în toamnă. Atât membrii PNL, cât și cei PSD se acuză reciproc că vor să amâne până în toamnă schimbarea premierului.

Citește și Deputat PNL: „Pot exista discuţii despre cum se va face rotativa”. Alfred Simonis, PSD: „Se va stabili dacă protocolul va fi respectat întocmai sau se vor face modificări”

Marcel Ciolacu tună și fulgeră! Rotația premierilor ar putea avea loc în toamnă

Social-democrații îi acuză pe liberali că vor să amâne rocada premierilor pentru ca PNL să aibă timp să îl desemneze pe Nicolae Ciucă candidat la prezidențiale înainte de a părăsi funcția de premier, au declarat surse guvernamentale pentru G4media.

”Sunt unii miniștri liberali remaniabili care vor să lungească guvernarea, poate scapă”, a transmis un lider PSD.

În schimb, liberalii susțin că membrii PSD vor ca rotativa să fie amânată pentru că vor să pregătească un nou program de guvernare de tip electoral și că vor să limiteze perioada în care se află la guvernare pentru a nu se eroda în funcție.

Recent, în spațiul public a fost vehiculat un scenariului potrivit căruia, rotativa ar putea fi amânată pentru luna iulie, din cauza întârzierilor din PNRR.

Însă, surse din cadrul PNL vorbesc despre o posibilă amânarea a rotativei guvernamentale în contextul războiului și a complicării situației politice din Republica Moldova.

”Nu este exclus ca rotativa guvernamentală să fie împinsă pentru toamna acestui an, dacă evoluțiile internaționale, în speciale cele legate de Ucraina, impun  statabilitate politică”, a declarat un lider PNL.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu, cel care urmează să preia funcția de premier de la Nicolae Ciucă, a exclus luni varianta amânării rotativei până la toamnă.

„Exclus. Atunci să nu mai facem. Nu suntem nici la talcioc, nici la tocmeală”, a declarat președintele PSD.

Marcel Ciolacu a declarat duminică  la Prima News, că rotația premierilor se va face, nu neapărat în 25 mai, dar în mod cert aceasta se va realiza până la 1 iunie.

Pe 24 noiembrie 2022 PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților au semnat un acord politic care prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii Justiției, Finanțelor, Transporturilor și Fondurilor Europene.

”Primul candidat la funcția de Prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024”, se arată în textul protcolului, care nu prevede însă că viitorul premier va fi liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a declarat că nu s-a discutat niciodată cu actualul premier Nicoale Ciucă, varianta anulării rotației guvernamentale. Mai mult, Marcel Ciolacu a respins speculația că președintele Klaus Iohannis va refuza să îl numească premier.

Citește și Marcel Ciolacu amenință cu alegeri anticipate dacă nu va fi pus premier de la PSD: „Dacă nu se face rotativa, altă variantă decât alegerile anticipate nu există”