Marcel Ciolacu, veşti bune pentru milioane de români. Guvernul plăteşte o parte din facturi şi la iarnă!

Premierul Marcel Ciolacu anunță, din nou, plafonarea prețurilor la energie. Măsura se va aplica şi în iarna 2023 - 2024, deşi Comisia Europeană a anunţat că nu mai susţine subvenţionarea energiei.

10 aug. 2023, 21:03
Marcel Ciolacu, veşti bune pentru milioane de români. Guvernul plăteşte o parte din facturi şi la iarnă!

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, în iarna 2023 – 2024, preţurile la energie vor fi plafonate la fel cum s-a întâmplat şi în sezonul trecut.

„Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate.” – a spus șeful Guvernului.

El l-a criticat, totodată, pe primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pentru problema apei calde din Bucureşti. ”Nu reuşesc totuşi să realizez cum este posibil în aceste condiţii ca, în capitala României, primarul Nicuşor Dan să condamne în continuare şi în acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman şi degradant şi asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluţia apei calde”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică.

În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate „mai puţin probabil să apară iarna viitoare”, potrivit news.ro.

Comisia Europeană a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgenţă au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung în proiectarea pieţei de energie electrică.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că în şedinţa de Guvern de joi se află pe ordinea de zi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sunt decontate plăţi către furnizorii de energie. El a menţionat că doreşte ca sistemul să fie în continuare funcţional, cum a fost şi iarna trecută, cu preţuri plafonate.

Premierul Marcel Ciolacu, în direct la România TV. Victor Ciutacu: „Credeţi că-n seara asta aflăm dacă FCSB e Steaua? Dacă nu reuşim, măcar să ne lămurim cât şi de când plătim mai mult la stat”

“Ne pregătim deja şi pentru asigurarea energiei în sezonul rece şi avem astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie. Vrem ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi iarna trecută, cu preţuri plafonate”, a afirmat Ciolacu, joi, la debutul şedinţei de Guvern.El a menţionat că nu înţelege, în aceste condiţii, de ce în Bucureşti sute de mii de cetăţeni se spală cu apă rece.

“Nu reuşesc totuşi să realizez cum este posibil în aceste condiţii, ca în Capitala României, primarul Nicuşor Dan să condamne în continuare şi acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman şi degradant. Şi asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluţia apei calde”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ciolacu: Toată lumea vede că există o scădere semnificativă la anumite produse faţă de luna trecută. Putem observa că produsele alimentare nu s-au mai scumpit

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că toată lumea vede o scădere semnificativă la anumite produse faţă de luna trecută şi că se poate observa că produsele alimentare nu s-au mai scumpit.

Marcel Ciolacu, despre scăderea prețurilor la produsele din supermarketuri: „Se vede o diferență semnificativă față de luna trecută. Sunt prețuri cu 30-40% mai mici”

Marcel Ciolacu a afirmat că ordonanţa şi-a atins scopul, iar preţurile la anumite produse de bază sunt mai mici cu 30-40%. “La zece zile după intrarea în vigoare a ordonanţei privind reducerea preţurilor la alimentele de bază, toată lumea vede că există o scădere semnificativă la anumite produse faţă de tarifele de luna trecută. Mai mult, putem observa cu toţii că produsele alimentare nu s-au mai scumpit. Practic, ordonanţa îşi atinge scopul şi doresc să-l felicit pe domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, pentru perseverenţă. A lucrat din greu ca să putem adopta această măsură esenţială, iar acum domnul ministru merge zilnic în supermarketuri să vadă preţurile. Cred că fiecare ministru şi demnitar trebuie să facă la fel în magazinele din toată ţara. În loc de invenţii precum penuria, falimentul şi alte grozăvii, astăzi, realitatea arată că sunt preţuri cu 30-40% mai mici la anumite produse de bază. Mai mult, inflaţia este cu o singură cifră. Acesta este adevărul”, a declarat Marcel Ciolacu.