EXCLUSIV Premierul Marcel Ciolacu, în direct la România TV: „Nu pot să accept să plătesc eu nota de plată la ce au mâncat alţii, la ce au furat alţii în pandemie”

Vom avea alegeri anticipate sau rezistă Colaiţia de Guvernare? Care sunt măsurile de austeritate care se vor lua în Guvern şi cum stăm cu preţurile alimentelor de bază? Nu rataţi un interviu cu "vorbe grele", de la ora 21, în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu.

10 aug. 2023, 18:04
EXCLUSIV Premierul Marcel Ciolacu, în direct la România TV: „Nu pot să accept să plătesc eu nota de plată la ce au mâncat alţii, la ce au furat alţii în pandemie”

„Cred ca un astfel de mandat nu a preluat de mult un premier. Sunt la o luna si ceva de la investire si incerc, impreuna cu colegii mei, sa ne ridicam la nivelul asteptarilor romanilor. Cred ca este un ultim tren al Romaniei pentru a se dezvolta. Sunt lucruri mai importante decat Ciolacu, Ciuca, PSD sau PNL, este despre viitorul Romaniei.

Nu suntem iresponsabili, iar colegii nostri asteapta o atitudine la nivelul acestor provocari. Nu trecem printr-un moment bun in ce priveste bugetul si stim toti de ce. Dar nu pot sa accept sa platesc eu nota de plata la ce au mancat altii, la ce au furat altii in pandemie. „, a spus Marcel Ciolacu.

„O reforma fiscala trebuia facuta de mult, dar nu a riscat nimeni. Uite, sunt eu fraierul de serviciu si ma inham eu sa o fac. Am invatat din greselile altora, chiar daca nu le-am facut noi. Nu va fi taiat niciun salariu in Romania, dar nici nu pot sa accept sa te duci la serviciu, sa fii sef, dar sa fii sef peste nimic, posturi vacante.

Marea majoritate a agentiilor sunt bugetate. Nu pot sa accept ca un ordonator de credite sa vina si sa spuna ca a facut economie la anvelopa bugetara, neangajand oameni pe posturi vacante. Nu pot sa accept ca un bugetar care ia o mie de euro, sa-l mai alerg eu sa ia si tichete de vacanta. Alea sunt pentru cei cu venituri mici.

Tu, in comparatie cu cei de la privat, ai o siguranta mult mai mare a postului, ca d-aia ai ales sa lucrezi la stat. Pai daca tu castigi mai mult decat presedintele, nu ti-e rusine sa mai vii cu mana intinsa si dupa tichete de vacanta, pachetel, ce sa-ti mai dau?”, a continuat premierul.

„Am vazut tot felul de stiri, ca se desfiinteaza biblioteci, teatre. Nu se inchide niciun teatru, dar nu pot sa accept ca fiecare biblioteca cu 12 angajati sa fie ordonator de credite. Cuplati-va cateva sub o singura umbrela.

Am ajuns la datorie externa de aproape jumatate din PIB, pornita de la PSD cu 35%. Avem deficit de aproape 9%, cand PSD l-a lasat la 2,7%. Fiecare a ajuns la guvernare in functie de voturi. Se mai intampla ca un partid sa castige alegerile si sa nu guverneze, cum s-a intamplat cu PSD. Dar noi am decis sa intram la guvernare intr-un moment foarte greu. La acest moment trebuie sa ne ridicam la asteptarile romanilor.”, a mai spus presedintele PSD.

„Lucrurile o iau razna, iar datoria noastra e sa intervenim, lucrurile nu mai pot continua asa. Nu am nicio problema sa pierd procente, daca fac ce trebuie pentru tara. Cred cu tarie ca multe institutii trebuiesc comasate. O reorganizare nu inseamna ca desfiintezi.

E un lucru care trebuie sa inceapa de maine. Aceste institutii isi vor face reorganizari de organigrame, sigur vor disparea multe functii de sefi, asta o garantez. Unii se vor reorienta, sunt sigur.

Nu e cazul sa fie competitivitate, ca la privat. Am vazut ca a venit apocalipsa, recesiunea etc. Nu a venit, domnule nimic. Pentru 1,6 milioane de romani cu venituri mici cresc salariile. Avem 16.000 de ordonatori de credite in Romania. Nu se poate sa ai 10 angajati si sa fii ordonator de credite.

Nu vreti sa facem acest lucru, anuntati-ma si pe mine, eu am crezut ca asta se vrea, ca asta vor romanii.”, a continuat premierul.

Întrebat dacă a vorbit serios când a spus că e gata să-şi depună mandatul, acesta a confirmat.

„Eu sunt mereu serios cu aceste chestiuni. Am un partener in Nicolae Ciuca si este un om responsabil, cum sunt si eu. Dar fiecare crede ca s-a privatizat cu acea institutie. E fals. Eu nu voi accepta vreodata ca un om politic ajuns in frunte unui minister sa il considere al lui.

Daca e cazul, il dau afara. Daca este din PSD, stau de vorba cu colegii mei, daca e de la PNL, stau de vorba cu colegii liberali.

Daca lucrurile nu intra intr-un fagas normal si nu spunem adevarul romanilor, daca nu ne asumam echilibrat anumite lucruri, sunt dispus sa renunt. Am invatat lectia de la PDL din 2010. Romania nu isi permite acum sa taie din salarii, dar nici nu-si mai permite sa aiba oameni care merg la birou degeaba. Cu certitudine, 3 ministri vor ajunge la Bruxelles in curand: ministrul Muncii, al Finantelor si al Fondurilor Europene, pentru a incheia discutiile despre finalizarea PNRR pana la 31 august.

Dupa aceasta etapa se astepta finalizarea cererii de plata numarul 3, unde intra si pensiile”, a declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a vorbit si despre protestul de la Ministerul Finantelor.

„N-am urmarit, i-a luat cineva pana acum apararea domnului ministru Bolos? Domnul Bolos este de buna credinta si este priceput. Nu are acea parte de a comunica mai mult cu oamenii. E coplesit in aceste momente, pentru ca este o presiune mare pe el si pe mine. O singura chestie a gresit: nu poti sa le faci pe toate singur, nu poti sa pleci la lupta fara intreaga echipa. Eu il sustin in continuare. Inainte de a veni in emisiune am si vorbit cu dansul la telefon. Repet eu, nu taie nimeni niciun salariu. Ma astept la angajatii din Min de Finante sa fie alaturi de ministru si de guvern in acest demers, care trebuie inceput din Min de Foinante. Trebuie sa facem digitalizarea ANAF cat mai rapid.

Nimanui nu-i va taia nimeni niciun leu din salariu.”, a asigurat prim-ministrul Ciolacu.

Impozite si taxe

„Nu am vazut niciun draft cu cresteri de taxe si impozite. Am vazut breaking news ca se inchid firme. De ce? Care e masura aia care inchide firmele? Traim intr-un context international complicat. Credeti ca unii sunt multumiti de faptul ca exista stabilitate in Romania? Eu nu zic ca rusii, dar e usor sa destabilizezi.

Tot ce s-a vorbit pana acum sunt principiile de la care plecam. Apoi e normal sa faci un draft de la acele principii. AM vazut si eu de austeritate. Care austeritate, ca am majorat salariul minim si nu se taie niciun  salariu. A, ca trebuie ajustari fiscale, ca Romania nu-si mai permite sa aiba scutiri de impozite de 75 de miliarde.

Stiti cum e cu IT-ul? Datoria noastra a fost sa crestem copilul pana se pune pe picioare, apoi iesim la pensie. O sa-i spun fiului meu ca a venit timpul nu sa-mi dea, dar nu mai pot sa-i dau eu. Asta inseamna ca acum trebuie sa-mi fure din casa? Atat a putut statul. Cum adica ala cu salariu minim plateste, iar tu poti sa castigi si 100.000 de euro si nu platesti nimic? Am inteles, am vrut ca aceasta industrie sa creasca si a crescut. Atat a putut statul roman.”, a explicat Ciolacu.

„Avem o reducere a deficitului comercial, pentru prima oara, pe sase luni, de 2,2 miliarde de euro. E prima data dupa foarte mult timp cand se reduce. Am avut deficit si de aproape 3 miliarde doar pe agroalimentar. A doua veste, astazi inflatia este cu o singura cifra. Vor veni si datele oficiale. Este pentru prima data cand avem inflatie cu o singura cifra, cand directia economica a Romaniei este cea corecta.

Trebuie sa intram in zona in care nu intram cu taxe noi, ci cu accize pe vicii si altele. Si domnii Isarescu si Daianu au spus asta, nu veniti cu taxe noi.

Dar eu nu pot sa te las sa iti deduci cheltuieli si tu astfel sa scoti banii din tara. O sa limitam la companiile statului sponsorizarile.”, a mai spus Marcel Ciolacu.

ONG-uri

„A devenit o industrie foarte puternica. Nu avem o solutie de a le cerne si nu pot sa rezolv o nedreptate cu alta nedreptate. Dar sunt ferm convins ca prin dialog vom gasi solutii, pentru ca nici lor, ONG-urilor, nu le convine. Uite, au construit un spital, zic ca din bani privati. Corect ar fi sa spuna ca si din bani publici, ca au avut deduceri si scutiri de taxe, deci asa ar fi corect.”, a precizat premierul.

Colectare ANAF

„Am avut o discutie cu domnul Bolos, ca acest lucru, numirea sefilor ANAF, sa fie o prioritate. Va spun si in numele meu si al lui Nicolae Ciuca, PSD si PNL nu o sa faca nicio presiune pentru a numi persoane de partid. Domnul Bolos are mana libera aici. Nu poate sa faca singur, ii trebuie o echipa. Poate e bine ce s-a intamplat azi, a avut si dansul de invatat. Dar mi-as fi dorit un miting al angajatilor din Finante pentru ca nu putem de 32 de ani sa facem digitalizarea.

Sistemul bugetar nu poate sa mai ramana ca in comunism, suntem in 2023. Asta nu insea mna ca se taie salarii, ca vine austeritatea. Care austeritate? Am cerut sa vedem ce nevoi de investitii avem. E prima data cand Romania a prins 7% pentru investitii.

Sunt investitii necesare, ca autostrazile, dar nu le multiplici atat de repede. Care e austeritatea, ca incercam sa ne organizam pe alte principii? Am s-o duc pana la capat!”, a mai declarat Ciolacu.

Firea si candidatura la Primăria Capitalei

„In continuare va spun, doamna Firea nu a avut nicio atributie. Si-a depus demisia la o presiune publica uriasa. Si dansa a solicitat suspendarea de la PSD Bucuresti. Ma bucur ca doamna Firea a iesit si a inceput sa dea explicatii.

Pana sa se intample acest incident, era sigur candidatul. Hai sa vedem cum decurg lucrurile. In acet moment, nu am alta decizie in ce priveste candidatul al Bucuresti. Nu cred ca e acum o prioritate. Avem timp cu totii sa inchidem anumite capitole pana in septembrie. Parerea mea este ca trebuie sa continue sa dea explicatii. Exista in politica si greseli, infractiuni, nu este cazul aici.”, a explicat premierul.

Stadionul Steaua

„Vad ca lucrurile au inceput sa intre in normalitate. Am inteles ca e o diferenta mare intre cum Min Transporturilor a dat stadionul la Rapid. Unul e in administrare, unul in folosinta. Ele trebuie sa intre intr-un regim de administrare.”, a spus Ciolacu, în incheiere.

Ştirea iniţială

„Credeti ca-n seara asta aflam daca FCSB e Steaua? Daca nu reusim, macar sa ne lamurim cat si de cand platim mai mult la stat. Si poate aflati si voi, bugetarilor, cati mai ramaneti. Ca sa stim si noi, ceilalti, cat ne costa distractia asta cu oamenii de neinlocuit.
Daca nu, nu si gata. Kipintaci, cum ar zice Gheboasa”, a prefaţat Victor Ciutacu pe Facebook interviul cu premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că toată lumea vede o scădere semnificativă la anumite produse faţă de luna trecută şi că se poate observa că produsele alimentare nu s-au mai scumpit.

Marcel Ciolacu, despre scăderea prețurilor la produsele din supermarketuri: „Se vede o diferență semnificativă față de luna trecută. Sunt prețuri cu 30-40% mai mici”
Marcel Ciolacu a afirmat că ordonanţa şi-a atins scopul, iar preţurile la anumite produse de bază sunt mai mici cu 30-40%.

“La zece zile după intrarea în vigoare a ordonanţei privind reducerea preţurilor la alimentele de bază, toată lumea vede că există o scădere semnificativă la anumite produse faţă de tarifele de luna trecută. Mai mult, putem observa cu toţii că produsele alimentare nu s-au mai scumpit. Practic, ordonanţa îşi atinge scopul şi doresc să-l felicit pe domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, pentru perseverenţă. A lucrat din greu ca să putem adopta această măsură esenţială, iar acum domnul ministru merge zilnic în supermarketuri să vadă preţurile. Cred că fiecare ministru şi demnitar trebuie să facă la fel în magazinele din toată ţara. În loc de invenţii precum penuria, falimentul şi alte grozăvii, astăzi, realitatea arată că sunt preţuri cu 30-40% mai mici la anumite produse de bază. Mai mult, inflaţia este cu o singură cifră. Acesta este adevărul”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și Marcel Ciolacu ameninţă cu demisia şi anticipatele, dacă PNL nu susţine programul de austeritate: „Îmi depun mandatul şi mergem la alegeri. Am răbdarea mea!”

 

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că ţara noastră va trimite la Comisia Europeană noul plan REPowerEu, în valoare totală de 1,4 miliarde euro, până la finalul lunii august, plan care va fi axat pe programe dedicate direct românilor. Şeful Executivului a adăugat că „1,1 miliarde de euro pentru români pentru panouri fotovoltaice şi eficientizarea energetică a locuinţelor”.

„1,1 miliarde de euro pentru români pentru panouri fotovoltaice şi eficientizarea energetică a locuinţelor! Noul plan REPowerEu, în valoare totală de 1,4 miliarde de euro, pe care îl vom trimite la Comisia Europeană până la sfârşitul lunii august va fi axat pe programe dedicate direct românilor! Concret, vor fi peste 600 de milioane de euro pentru achiziţii de panouri solare şi baterii pentru stocare a energiei. Aproximativ 60 de mii de gospodării vor putea accesa acest program, iar valoarea fiecărui grant va fi de aproximativ 10 mii de euro cumulat”, a scris Marcel Ciolacu, joi pe Facebook.

Şeful Guvernului a mai spus că, în paralel, alţii 500 de milioane de euro vor merge pentru amenajarea locuinţelor în vederea reducerii consumului de energie şi implicit a facturilor cu până la 30%. „Iar o pondere semnificativă dintre aceşti bani va fi alocată ţintit către populaţia vulnerabilă şi cei din mediul rural”, a completat Ciolacu.

Premierul a mai precizat că are încredere că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu va obţine la Bruxelles ceea ce este necesar pentru români şi România. „Asta înseamnă să faci un plan în care să ţii cont de necesităţile oamenilor şi nu de interese personale sau de grup aşa cum s-a întâmplat în trecut atunci când acest plan a fost respins de Comisie! Şi am încredere că ministrul Fondurilor Europene va obţine la Bruxelles ceea ce trebuie pentru români şi pentru România!”, a concluzionat liderul PSD.