Vela: "Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate". Când vor fi eliberate. Avertisment pentru cei ce călătoresc în UE

Publicat: Vineri, 17 Ianuarie 2020 12:36 // Actualizat: Vineri, 17 Ianuarie 2020 13:54 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, în conferinţă de presă, că noile cărţi de identitate vor fi eliberate începând cu luna august a anului viitor, vor avea CIP și vor ține loc și de card de sănătate.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susţinut vineri în care a anunţat că noile cărți de identitate vor fi eliberate începând cu luna august a anului viitor, vor avea CIP și vor ține loc și de card de sănătate.

"Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetăţenii români vor putea circula în afara României, în spaţiul Uniunii Europene", a declarat Marcel Vela, vineri, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

Ministrul a adăugat că prin noile documente de identitate se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine o carte electronică de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

"Documentele electronice de identificare vin cu elemente suplimentare de securitate şi cu garanţii că persoana care prezintă documentul este, în fapt, titularul acestuia. Producerea noilor acte de identitate se va realiza centralizat de către Compania Naţională Imprimeria Naţională. Cărţile electronice de identitate vor simplifica mult relaţia cetăţenilor români, atât cu autorităţile naţionale, cât şi cu cele din alte state. Prin intermediul cărţii electronice de identitate cetăţenii vor putea să interacţioneze cu autorităţile administraţiei publice, putând solicita prestarea de servicii indiferent de locul unde se află, adică vor fi eliminate celebrele cozi de la ghişeele din zona Ministerului Afacerilor Interne, cât şi din alte zone ale administraţiei publice", a declarat Vela.

Dacă nu vor un astfel de document, românii pot opta pentru o carte de identitate fără CIP, însă cu aceasta nu vor putea călători în UE, având nevoie de pașaport.

Ministrul a precizat că noul document de identitate va asigura "funcţionalitatea de card de sănătate prin înscrierea în cip a unui certificat digital care va fi emis de către MAI şi care permite titularului să se autentifice în platforma informatică de asigurări de sănătate".

"Se creează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simple, aşa cum este şi în prezent, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică. Această carte de identitate simplă nu va conţine un cip ori date electronice, va prezenta un grad ridicat de securitate, dar aş dori să atenţionez că acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit începând de anul viitor pentru a ieşi din ţară. Săptămâna viitoare, marţi, Ministerul Afacerilor Interne va organiza şi o dezbatere publică privind acest proiect la care pot participa cei interesaţi şi care pot trimite până marţi propuneri de îmbunătăţire a proiectului, exprimând aici, în calitatea mea de ministru al Afacerilor Interne, toată deschiderea pentru orice propunere", a mai declarat Vela.

Citeşte şi: S-a decis! Femeile din învăţământ pot ieşi la pensie, la cerere, la 65 de ani

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
card de sanatate carti de identitate electronice MAI Marcel Vela
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 ian 01:11
Răspunde | Votează email 0 email
daniela
PS. Astept cu mare inters dezbaterea si mai ales parerea BOR. S-a mai vorbit despre cip si poate nu ati uitat ce discutii au iesit dupa. Nu ca m-ar deranja o CI cu cip, ma deranjaza insa ca mi se impune ca o conditie de a merge fie si numai pentru cateva zile intr-o excursie in una dintre tarile UE.
18 ian 01:03
Răspunde | Votează email 0 email
daniela
Adica UE ne restrictioneaza dreptul la libera circulatie in UE noua romanilor? Este valabil si pentru romanii din strainatate, de ex. SUA, Canada, ca aceia din UE nu cred sa aiba probleme la venirea in Romania daca nu au un astfel de document. Aceasta este o dispozitie a UE sau ca deobicei alesii nostri o iau ca directiva? Daca este o directiva de ce nu s-a gasit nimeni dintre alesii nostrii in PE sa intrebe cum ramane cu libera circulatie a romanilor care nu vor o astfel de CI? Nu mai pot merge in excursii in tarile UE sau in vizite la rude daca nu-si fac pasaport?
1
EUR
4.8026
RON
24 Feb
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H