Vela: „Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate”. Când vor fi eliberate. Avertisment pentru cei ce călătoresc în UE

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, în conferinţă de presă, că noile cărţi de identitate vor fi eliberate începând cu luna august a anului viitor, vor avea CIP și vor ține loc și de card de sănătate.

RomaniaTV.net
17 ian. 2020, 10:36
Vela: „Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate”. Când vor fi eliberate. Avertisment pentru cei ce călătoresc în UE

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susţinut vineri în care a anunţat că noile cărți de identitate vor fi eliberate începând cu luna august a anului viitor, vor avea CIP și vor ține loc și de card de sănătate.

„Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetăţenii români vor putea circula în afara României, în spaţiul Uniunii Europene”, a declarat Marcel Vela, vineri, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

Ministrul a adăugat că prin noile documente de identitate se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine o carte electronică de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

„Documentele electronice de identificare vin cu elemente suplimentare de securitate şi cu garanţii că persoana care prezintă documentul este, în fapt, titularul acestuia. Producerea noilor acte de identitate se va realiza centralizat de către Compania Naţională Imprimeria Naţională. Cărţile electronice de identitate vor simplifica mult relaţia cetăţenilor români, atât cu autorităţile naţionale, cât şi cu cele din alte state. Prin intermediul cărţii electronice de identitate cetăţenii vor putea să interacţioneze cu autorităţile administraţiei publice, putând solicita prestarea de servicii indiferent de locul unde se află, adică vor fi eliminate celebrele cozi de la ghişeele din zona Ministerului Afacerilor Interne, cât şi din alte zone ale administraţiei publice”, a declarat Vela.

Dacă nu vor un astfel de document, românii pot opta pentru o carte de identitate fără CIP, însă cu aceasta nu vor putea călători în UE, având nevoie de pașaport.

Ministrul a precizat că noul document de identitate va asigura „funcţionalitatea de card de sănătate prin înscrierea în cip a unui certificat digital care va fi emis de către MAI şi care permite titularului să se autentifice în platforma informatică de asigurări de sănătate”.

„Se creează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simple, aşa cum este şi în prezent, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică. Această carte de identitate simplă nu va conţine un cip ori date electronice, va prezenta un grad ridicat de securitate, dar aş dori să atenţionez că acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit începând de anul viitor pentru a ieşi din ţară. Săptămâna viitoare, marţi, Ministerul Afacerilor Interne va organiza şi o dezbatere publică privind acest proiect la care pot participa cei interesaţi şi care pot trimite până marţi propuneri de îmbunătăţire a proiectului, exprimând aici, în calitatea mea de ministru al Afacerilor Interne, toată deschiderea pentru orice propunere”, a mai declarat Vela.

Citeşte şi: S-a decis! Femeile din învăţământ pot ieşi la pensie, la cerere, la 65 de ani