Mare atenție la aceste simptome! Ar putea fi semnele unei boli care îți distruge plămânii

Mulți români se izbezsc de aceste simptome care le pot indica faptul că sunt într-un mare pericol. Pot fi chiar semnele unei boli grave, ce afectează cu precădere plămânii, dar se poate extinde și la restul organelor.

30 nov. 2021, 08:19
Mare atenție la aceste simptome! Ar putea fi semnele unei boli care îți distruge plămânii

Mare atenție la aceste simptome! Este vorba de bronhopmenumonie obstructivă cronică, care este extrem de periculoasă și a ajuns pe locul trei în topul cauzelor de deces din lume, mult peste diabet sau tensiunea arterială crescută.

Mare atenție la aceste simptome! Ar putea fi semnele unei boli care îți distruge plămânii

Trebuie să avem în vedere, de asemenea, că principalul factor care declanșează această boală este fumatul, urmat apoi de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).

Este o boală parșivă pentru că de obicei pacienții care o au nu sesizează din timp simptomele și ajung destul de târziu să apeleze la ajutorul cadrelor medicale, iar de multe ori aceștia ajung la bronșită până la emfizem pulmonar, pneumonie sau cancer de plămâni. Boala apare cu precădere la pacienții cu vârstele de peste 40-45 de ani, însă există situații și când se instaleze mai devreme.

Primul simptom care ar trebui să îți ridice un semn de întrebare este dispneea sau senzația de sufocare. Acesta te împiedică să îți desfășori în voie lucrurile pe care le faci de obicei.

Acest simptom este urmat de nelipsita tuse care se desfășoară într-un mod frecvent, dar și secreția de mucus în exces și agravarea dispneei. La acestea se adaugă respirația șuierătoare, gâfâitul, oboseala accentuată, toleranța redusă la efort sunt alte semne la care trebuie să fii atent.

Ca să știi că nu ai probleme cu plămânii poți face un simplu test care se realizează într-un timp foarte scurt. Poți apela la spirometrie, o metodă profesională care te va asigura că suferi sau nu de BPOC.

Testul de respirație durează doar câteva minute, iar pe durata acestei perioade nu vei simți niciun disconfort. Această metodă va măsura cantitatea de aer care ajunge și pleacă de la plămâni.

Specialiștii atrag atenția că spirometria este cea mai importantă metodă de diagnosticare și investigare a funcției pulmonare, recomandată nu doar categoriilor aflate la risc, ci și tuturor celor care înțeleg să aibă grijă de sănătatea plămânilor lor.

Citește și: Mesajul emoționant al îndrăgitei actrițe de comedie, Christina Applegate, la împlinirea vârstei de 50 de ani. Vedeta suferă de o boală necruțătoare