Mare atenție! Poți ajunge la închisoare dacă dai cu erbicid în propria gospodărie fără să ai autorizație

Poți ajunge după gratii dacă dai cu erbicid în propria gospodărie. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Agriculturii, micii fermieri care dau erbicide fără să aibă autorizație pot să ajungă la închisoare.

24 nov. 2022, 16:49
Mare atenție! Poți ajunge la închisoare dacă dai cu erbicid în propria gospodărie fără să ai autorizație

Proiectul de OUG publicat de Ministerul Agriculturii prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani și amenzi de până la 15.000 de lei pentru fermierii care folosesc, fără autorizație, produse fitosanitare pentru uz profesional.

Conform articolului 51 a OUG, aliniatul (2), „utilizatorii de produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional au obligaţia să deţină autorizaţie de utilizare a produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional”. Mai departe, la aliniatul (3) se precizează că „Este interzisă utilizarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către utilizatorii neprofesionişti şi utilizatorii profesionişti neautorizaţi”, scriu jurnaliștii de la Agrointel.

Tot în OUG respectiv e precizat faptul că utilizatorii profesioniști neautorizați pot folosi doar produse de protecție a plantelor de uz neprofesional.

În plus, se precizează la articolul 59 că utilizatorul de produse de protecţie a plantelor, persoană fizică neautorizată poate efectua tratamente fitosanitare cu produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional numai cu prestatorii de servicii cu produse de protecţie a plantelor autorizaţi.

Citește și Vești bune pentru producătorii de usturoi! Ministerul Agriculturii vrea să majoreze bugetul pentru Programul Usturoiul

Potrivit art. 52 al propunerii de act normativ, pot obține autorizație de utilizare a produselor de protecție a plantelor pentru uz profesional operatorii economici care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Trebuie să aibă formă juridică prin care să facă dovada că desfășoară activitate de producție vegetală;
  • Trebuie să aibă în fermă o persoană responsabilă care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist şi are studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură şi horticultură sau studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă în domeniul agricol cu specializările agricultură, horticultură, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria şi managementul afacerilor agricole, montanologie şi domeniul silvic cu specializarea silvicultură;
  • Trebuie să deţină spaţiu de depozitare autorizat pentru produsele de protectie a plantelor;
  • Trebuie să deţină autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului prin structurile teritoriale;
  • Trebuie să deţină contract de prestări servicii cu un operator economic autorizat care colectează deşeuri de produse şi ambalaje provenite de la produsele de protecţie a plantelor;
  • Trebuie să se înregistreze la Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Sancțiunile trecute în OUG

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la I la 5 ani, fapta de a comercializa, deţine sau de a utiliza produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate”, se precizează în proiectul de OUG.

De asemenea, cine nu respectă regulile poate să primească amenzi între 10.000 și 15.000 de lei, inclusiv pentru încălcarea articolului 59, cel care obligă persoanele fizice neautorizate să angajeze firme de prestări servicii pentru aplicarea tratamentelor în câmp.

Citește și Petre Daea sfidează USR: „Toată România va avea sisteme de irigații până în 2027″. Proiect major la Ministerul Agriculturii