Vești bune pentru producătorii de usturoi! Ministerul Agriculturii vrea să majoreze bugetul pentru Programul Usturoiul

Schimbări de ultimă oră în ceea ce privește vestitul proiect al usturoiului. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să majoreze bugetul pentru „Programul Usturoiul” la 5 milioane de euro.

31 oct. 2022, 16:11
Vești bune pentru producătorii de usturoi! Ministerul Agriculturii vrea să majoreze bugetul pentru Programul Usturoiul

Vești bune pentru producătorii de usturoi! Guvernul vrea să majoreze bugetul pentru Progamul Usturoiul de la 4,5 milioane de euro, cât era prevăzut inițial, la 5 milioane de euro, astfel încât să îi ajute în aceste vremuri grele pe producătorii de usturoi să își acopere toate cheltuielile.

Citește și Soluţie ingenioasă găsită de un cultivator de legume oltean pentru a reduce costurile la încălzire. A renunţat la lemne şi arde coji de nuci

Ministerul Agriculturii și Dezvotării Rurale (MADR) a pus vineri, în dezbatere publică pe site-ul instituției un proiect de HOTĂRÂRE privind modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2022.

Inițial, Ministerul Agriculturii a alocat pentru acest proiect suma de 22.263,750 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 4,5 milioane de euro. îAcum, în noul act normativ se stipulează că „resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă 26.063,75 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 5.268,064 mii euro, şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022”.

În contextul în care în marile rețele comerciale de la noi predomină produse de import și în special cel adus din China, această măsură de sprijin pentru cultivatorii români de usturoi a fost introdusă de Ministerul Agriculturii pentru a-i ajuta pe producători să facă față mai ușor cheltuielilor de producție, dar și pentru a-și extinde suprafețele cultivate.

Beneficiarii acestei măsuri de sprijin trebuie sa utilizeze o suprafata cultivata de minimum 3000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator, și trebuie să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp.

Citește și Cum se menține Victor Pițurcă în formă la 66 de ani. Are propria fermă de unde culege legume