Poveste pescărească sau adevăr? Cel mai mare peşte prins vreodată în România cântărea o tonă

Poveştile pescăreşti susţin că cel mai mare pește prins vreodată în România cântărea aproximativ o tonă şi avea 120 de kilograme de icre. Mai mult, capul "monstrului" cântărea 143 de kilograme!

23 nov. 2022, 21:27
Poveste pescărească sau adevăr? Cel mai mare peşte prins vreodată în România cântărea o tonă
Poveste pescărească sau adevăr? Cel mai mare peşte prins vreodată în România cântărea o tonă

Cel mai mare peşte prins vreodată în România cântărea o tonă. Exemplarul-record de morun ar fi fost prins în anul 1890, pe brațul Sfântul Gheorghe, dar nu există dovezi ale momentului. „Monstrul” cântărea 882 de kgm, iar aproximativ 600 de kilograme erau carne, în condițiile în care doar capul morunului avea 143 de kilograme! Cât despre icre, peștele purta în pântece 127 kilograme de icre. Din păcate, în acea perioadă nu existau aparate de fotografiat, astfel că morunul a rămas personaj principal doar în istorisirile pescărești. Pentru a ajunge la o asemenea greutate, un morun ar trebui să trăiască mai bine de 100 de ani, spun specialiștii, scrie shtiu.ro.

Citeşte şi: Un britanic a prins unul dintre cei mai mari peştişori de aur din lume. Captura cântăreşte 30 de kilograme VIDEO

La nivel mondial, cel mai mare pește prins vreodată cântărea 1,5 tone și a fost prins pe Volga. Dovada există, pielea peștelui fiind conservată și depusă la un muzeu din Rusia.

Citeşte şi: Pisică de mare sau monstru marin? Pescarii au capturat un peşte de apă dulce de 180 kg VIDEO

De asemenea, cel mai mare somn prins în apropiere de Porţile de Fier a fost prins în 2008, de un cetăţean german venit pentru prima dată la pescuit la Moldova Nouă, mai exact în comuna Coronini. Peştele prins de el avea 2,2 metri şi 99 de kilograme și a fost scos din apă folosind o mașină! mai mult, un crap uriaș a fost capturat din Dunăre în 2007. Peștele avea 47 de kilograme și s-a lăsat tras în barcă după o luptă care a durat mai mult de o oră.