Mare cuceritor, suspectat de spionaj pentru Rusia şi propus la preşedinţia Israelului. Viaţa tumultoasă a lui Albert Einstein. Încearcă să rezolvi testul de inteligenţă al marelui fizician

Albert Einstein a fost o figură remarcabilă a timpului său, un excentric, chiar şi după standardele la care se raportează în general geniile, viața lui fiind învăluită într-o serie de mituri și legende.

13 aug. 2023, 19:54
Mare cuceritor, suspectat de spionaj pentru Rusia şi propus la preşedinţia Israelului. Viaţa tumultoasă a lui Albert Einstein. Încearcă să rezolvi testul de inteligenţă al marelui fizician

După moartea lui Einstein în 1955, multe fapte din viața lui au fost distorsionate, de aceea astăzi nu este chiar atât de ușor să faci distincția între adevăr și ficțiune.

Călătorul.net a adunat cele mai interesante povestiri, reale sau „împodobite”, despre Albert Einstein, care vor puncta toate „i-urile” din biografia marelui fizician, cunoscut în primul rând pentru crearea teoriei relativității.

În copilărie, viitorul om de știință nu ”dădea semne” prea bune. Einstein a tăcut până la o vârstă destul de mare(fie până la trei, fie până la cinci ani, există dovezi diferite), iar părinții credeau că fiul lor are întârzieri de dezvoltare. De-a lungul timpului, tânărul Albert a început totuși să vorbească, dar foarte ezitant. A învățat să scrie propoziții complete, mai întâi mormăind pe sub nas și apoi pronunțând cu voce tare.

Marele fizician nu a fost un elev slab, doar certăreţ

Există o concepție greșită că Einstein nu s-a descurcat bine la școală. Tânărul Albert a fost semnificativ înaintea colegilor săi în multe discipline. Totuși profesorilor nu prea le plăcea viitorul geniu, pentru că acesta avea gândire critică și îi plăcea să se certe.

Einstein a fost foarte pasionat de navigație, iar cel mai des prefera să fie singur în largul mării. Acest fapt are multe de spus despre marele fizician. De exemplu, faptul că orice om de știință ar trebui să se poată relaxa și să se odihnească.

Einstein, femeile şi spionajul

Einstein adora femeile, iar femeile, la rândul lor, îl adorau pe Einstein. Scrisori romantice, despărțiri dureroase, căsătorie cu o verișoară, nenumărate trădări – este foarte ușor să te încurci în aventurile amoroase ale unui geniu.

Când Einstein s-a mutat în Statele Unite, FBI a început supravegherea strictă a omului de știință. Până la moartea sa, cazul său consta în aproximativ o mie și jumătate de pagini. Serviciile secrete au considerat cu seriozitate versiunea conform căreia celebrul fizician era un spion sovietic.

Implicarea lui Einstein în construcţia bombei atomice

Deși Einstein ura războiul, el credea că America are nevoie de o bombă nucleară. Poziția dublă a fost dictată de faptul că până în 1939, cercetările în acest domeniu erau deja efectuate în Germania nazistă. În fața unei amenințări iminente, fizicianul a scris celebra scrisoare către Franklin Roosevelt, care a marcat începutul Proiectului Manhattan.

După moartea primului președinte al Israelului, Chaim Weizmann, Einstein a primit o ofertă de a ocupa această funcție, dar fizicianul a refuzat, invocând lipsa de experiență în activități guvernamentale.

Einstein nu purta niciodată şosete

Chiar și la întâlnirile oficiale, omul de știință a rămas fidel acestui principiu. Cineva susține că și-a dorit să fie mai aproape de oamenii de rând, alții văd asta ca fiind alegerea unui individ cu adevărat liber.

Nu s-a spălat pe dinţi o perioadă de mai mulţi ani

Acest fapt pare ciudat, dar omul de știință nu s-a spălat pe dinți timp de mulți ani. Acesta a spus că perii unei periuțe de dinți „pot găuri chiar și un diamant”. Totuși prima soție a lui Einstein, Milev Marich, l-a învățat pe geniu să aibă grijă de igiena personală.

Citeşte şi: Încă un scandal pentru CTP. Gazetarul, ridiculizat de către IPS Ignatie: „E un Gheboss intelectual!”