Mare scandal! Secretarul de stat al Ungariei: „Cluj-Napoca nu este doar al maghiarilor!”. Afirmații controversate

Noi tensiuni în România. Omul de încredere al lui Viktor Orban, premierul Ungariei, a făcut afirmații controversate cu privire la Transilvania, în cadrul unui eveniment public. 

14 aug. 2023, 17:32
Mare scandal! Secretarul de stat al Ungariei: „Cluj-Napoca nu este doar al maghiarilor!”. Afirmații controversate

Arpad Janos Potapi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale în cadrul Cancelariri Premierului Ungariei, a participat la inaugurarea Casei Herepei, casa parohială veche situată lângă Biserica Reformată din strada Kogălniceanu, renovată cu sprijinul guvernului ungar.

Înaintea acestui eveniment, a avut loc o slujbă religioasă care a deschis cea de-a 14-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

„Dacă se realizează unitatea şi solidaritatea, suntem capabili de miracole”, a comentat secretarul de stat, care a făcut referire la renovarea exemplară a clădirii medievale.

În opinia oficialului maghiar, orice persoană care nu a mai vizitat Cluj-Napoca din perioada anilor 1980-1990 ar fi surprinsă să vadă progresele înregistrate, doar că acestea „nu se fac de la sine”.

„Pentru această evoluţie a fost nevoie ca şi noi, maghiarii, să ne unim, să întărim sentimentul şi experienţa apartenenţei naţionale”, a afirmat politicianul de la Budapesta.

Episcopul Bela Kato al Eparhiei Reformate de Ardeal a subliniat că Biserica Reformată a renovat Casa Herepei pentru protejarea monumentului, pentru a-l lăsa moștenire tinerilor.

„Fie ca acest loc să devină o construcție pentru viitor! (…)

Biserica, cele două şcoli, grădiniţa şi această casă ilustrează perfect ceea ce este necesar în viitor pentru menţinerea comunităţii maghiare din Cluj-Napoca”, a declarat Bela Kato, care a făcut referire și la școlile din apropiere.

În cadrul ceremoniei a fost amplasată şi o capsulă a timpului, iar după tăierea panglicii, episcopul Bela Kato a binecuvântat imobilul bisericii, care a fost renovat în doi ani de zile.

Cea mai controversată declarație de la evenimentul organizat la Cluj

Arpad Janos Potapi a ținut să precizeze că orașul Cluj-Napoca „nu este doar al maghiarilor”.

„Prin aceasta nu afirmăm că doar maghiarilor le aparţine oraşul. În ultimele secole, decenii şi chiar şi astăzi, Cluj-Napoca a aparţinut întotdeauna oamenilor care au trăit şi trăiesc în acest oraş şi care au contribuit la dezvoltarea acestui oraş cu munca, sârguinţa şi talentul lor”, a subliniat secretarul de stat.