Surpriză: liderul unei mari puteri militare din Asia îl vizitează pe Volodimir Zelenski, la Kiev. Vine cu trenul, de teama unui potențial asasinat

Încă un anunț mare pentru Volodimir Zelenski. Aliații NATO încep să facă din ce în ce mai multe vizite pe teritoriul președintelui susținut de SUA. Astăzi, un nou lider proeminent se va întâlni cu liderul ucrainean la Kiev. 

21 mart. 2023, 09:13
Surpriză: liderul unei mari puteri militare din Asia îl vizitează pe Volodimir Zelenski, la Kiev. Vine cu trenul, de teama unui potențial asasinat

Volodimir Zelenski îl va primi marți, 21 martie, la Kiev, pe premierul Japoniei, Fumio Kishida. Oficialul de la Tokio i-a promis lui Volodimir Zelenski „solidaritate și sprijin neclintit” în lupta contra lui Vladimir Putin. Mesajul a fost transmis de Ministerul de Externe al Japoniei.

Potrivit presei internaționale, Fumio Kishida ar fi primit presiuni pentru a efectua vizita la Kiev, din moment ce Japonia este stat membru G7, iar în luna mai va găzdui summitul grupului. De asemenea, el a declarat în repetate rânduri că o vizită la Kiev este „luată în considerare”, deși provocările legate la securitate și logistică ar putea reprezenta un obstacol major.

Luni, premierul Japoniei se afla în India. Consilierii săi au transmis că Fumio Kishida va zbura în Polonia, de une va lua trenul, pentru efectuarea vizitei la Kiev.

 

Cine este Fumio Kishida, premierul Japoniei

 

Ministerul de Externe de la Tokio a mai precizat că premierul Japoniei își va exprima „respectul pentru curajul și perseverența poporului ucrainean” și de asemenea, va oferi „solidaritatea și sprijinul neclintit pentru Ucraina din partea Japoniei și a G7, prezidat de țara sa”.

În vârstă de 65 de ani, Fumio Kishida este premier al Japoniei din august 2022. De-a lungul timpului, el a mai deținut funcția de premier în perioada octombrie – noiembrie 2021. De asemenea, el a mai îndeplinit funcția de ministru de Externe (noiembrie 2021, august 2017, octombrie 2015 – august 2016, decembrie 2014 – octombrie 2015, septembrie – decembrie 2014), ministru al Apărării (iulie – august 2017). De asemenea, din anii ’90, el a mai îndeplinit diverse funcții importante, precum: ministru adjunct al Educației, Culturii și Tehnologiei, ministru de stat pentru Politica Științei, ministru de stat pentru Reforma Reglementării, ministru de stat pentru Politica Spațială etc.