Veste excelentă pentru Volodimir Zelenski. Vine ziua cea mare

Cea mai bună veste din anul 2023 a fost primită de către Volodimir Zelenski luni seara, 20 martie. Oficialul de la Kiev a anunțat că SUA și aliații din UE pregătesc un mare pachet de ajutor militar, care va sprijini eforturile de recuperare a Donbasului și restul teritoriilor considerate pro-ruse. 

21 mart. 2023, 08:41
Veste excelentă pentru Volodimir Zelenski. Vine ziua cea mare

Volodimir Zelenski și partenerii europeni au convenit asupra unui plan comun de livrare de muniție pentru artileria ucraineană, în valoare de două miliarde de euro.

„Astăzi, avem mai multe decizii importante, în primul rând de apărare. Partenerii noştri europeni au convenit asupra unui plan comun de accelerare a livrării de obuze pentru artileria noastră.

Această decizie este în valoare de două miliarde de euro. Ea prevede atât livrarea imediată, cât şi producţia de muniţie”, şi-a început Volodimir Zelenski mesajul video.

De asemenea, SUA a decis un nou ajutor militar, în valoare de 350 de milioane de dolari, care va include și rachete pentru sistemele HIMARS.

„Tot astăzi a fost anunţat un nou pachet de apărare din partea Statelor Unite. Acesta este în valoare de 350 de milioane de dolari. Include rachete pentru HIMARS, artilerie şi alte muniţii – tot ceea ce este cu adevărat necesar pentru a ne sprijini soldaţii.

Îi mulţumesc preşedintelui Biden, Congresului şi tuturor americanilor!”, a mai comentat Zelenski.

Și secretarul de stat Antony Blinken a anunțat luni livrarea ajutorului militar estimat la 350 de milioane de dolari.

„Acest pachet de asistenţă militară include mai multă muniţie pentru sistemele HIMARS şi obuziere furnizate de SUA, pe care Ucraina le foloseşte pentru a se apăra, precum şi muniţie pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, rachete HARM, arme antitanc, bărci şi alte echipamente”, a detaliat Blinken într-un comunicat.

 

Volodimir Zelenski negociază cu politicienii care au împiedicat aderarea României la Schengen, Mark Rutte – Olanda și Karl Nehammer – Austria

 

Între timp, Volodimir Zelenski rămâne în discuții apropiate cu liderii din Europa. Printre principalii parteneri de dialog, premierul Olandei, Mark Rutte.

„Am discutat despre probleme de apărare, măsuri foarte practice care vor contribui la punerea în aplicare a formulei de pace”, a comentat Zelenski.

Această formulă are în centru obţinerea retragerii trupelor ruse din toate teritoriile ocupate. „L-am informat cu privire la situaţia de pe linia frontului, la principalele noastre nevoi şi capacităţi”, a precizat Volodimir Zelenski. „Îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru înţelegerea deplină a situaţiei şi pentru credinţa sa de neclintit că puterea valorilor europene este mai puternică decât ura Rusiei faţă de libertatea europeană”, a menţionat liderul ucrainean.

De asemenea, Zelenski a mai discutat luni și cu șeful Guvernului Austriei, cancelarul Karl Nehammer.

„Am discutat, de asemenea, despre oportunităţile noastre comune de a restabili justiţia încălcată de agresiunea rusă. Am mulţumit Austriei pentru că s-a alăturat grupului care pregăteşte înfiinţarea unui tribunal special privind agresiunea Rusiei împotriva ţării noastre”, a punctat preşedintele Ucrainei.

„Cercul de parteneri care sunt gata să colaboreze pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea sa se extinde inevitabil. Acest lucru face ca perspectiva pedepsei să fie din ce în ce mai realistă”, a transmis Volodimir Zelenski