Marea Britanie a început testarea pe oameni a vaccinului împotriva COVID-19. Germania a aprobat şi ea testele

În Marea Britanie au început de joi testele pe oameni privind un vaccin împotriva Covid 19, realizat de către Universitatea Oxford. În acelaşi timp, Germania a aprobat şi ea testarea pe oameni a unui posibil vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de compania germană de biotehnologie BioNTech.

23 apr. 2020, 07:37
Marea Britanie a început testarea pe oameni a vaccinului împotriva COVID-19. Germania a aprobat şi ea testele

Un membru al echipei de la Oxford care a lucrat la realizarea vaccinului a arătat că dacă testelor au succes, milioane de doze de vaccin ar putea fi disponibile pentru a fi folosite până la toamnă. Matt Hancock, ministrul britanic al sănătăţii, a declarat că guvernul va oferi 20 de milioane de lire sterline echipei de la Oxford pentru a finanța testele clinice, iar alte 22,5 milioane de lire cercetătorilor de la Imperial College din Londra.

Citeşte şi Cercetătorii cred că oamenii se pot infecta de mai multe ori cu coronavirus. Ce efecte ar avea, de fapt, vaccinul

În ciuda unei durate normale de 18 luni pentru dezvoltarea unui vaccin, echipa de cercetători de la Oxford, condusă de profesorul Sarah Gilbert, consideră că producția pe scară largă poate fi începută din septembrie. Ministrul britanic al Sănătății a insistat că se va investi în producție pentru ca atât Oxford cât și Imperial College să lucreze în siguranță, iar produsul să poate fi accesibil populației pe cât de rapid posibil. Totuși, Hancock a invitat la precauție și a avertizat că niciunul dintre aceste procese nu este cert.

Germania se pregăteşte şi ea de testare

În acelaşi timp, Germania a anunţat, de asemenea, aprobarea testării pe oameni a unui posibil vaccin împotriva coronavirusului. Studiul clinic – al patrulea, la nivel mondial, ce testează un agent preventiv împotriva virusului ce a cauzat pandemia globală – va implica, în prima etapă, 200 de persoane sănătoase, cu vârsta între 18 şi 55 de ani, iar, în a doua etapă, testarea altor persoane, inclusiv a celor aflaţi în categoria de risc pentru COVID-19.

Compania BioNTech a precizat că a dezvoltat vaccinul candidat – numit BNT162, alături de partenerul său, gigantul farmaceutic Pfizer.

Teste ale vaccinului sunt plănuite şi în Statele Unite, imediat ce va fi primită aprobarea organismelor de reglementare pentru testarea oamenilor.