Marea Britanie acuză Rusia pentru un atac cibernetic

Marea Britanie a acuzat Rusia că anul trecut a atacat cibernetic Regatul Unit. Britanicii cred că Moscova a transmis un virus care a cauzat probleme companiilor din Europa, inclusiv companiei britanice Reckitt Benckiser, scrie Reuters.

15 feb. 2018, 10:02
Marea Britanie acuză Rusia pentru un atac cibernetic

Atacul denumit „NotPetya” din iunie 2017 a început în Ucraina acolo unde a avariat calculatoarele din cadrul guvernului şi diverselor companii pentru ca apoi să ajungă în întreaga lume, întrerupând operaţiile din cadrul porturilor, fabricilor şi birourilor.

Ministerul de Externe britanic a spus că atacul a fost declanşat de armata rusă.

„Decizia de a face publică sursa acestui atac subliniază faptul că Marea Britanie şi aliaţii săi nu vor tolera activitatea cibernetică maliţioasă”, a spus ministerul într-un comunicat.

„Printre ţintele principale se numără sectoarele financiare, energetice şi guvernamentale ale Ucrainei. Virusul s-a răspândit pentru că ataca orice detecta şi a afectat şi alte afaceri ruse şi europene”, se arată în comunicat.

Moscova a negat că ar fi în spatele atacului NotPetya.

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a declarat că atacul face parte dintr-o nouă eră a războiului şi că Marea Britanie trebuie să fie pregătită să răspundă. „Trebuie să fim pregătiţi să răspundem acestor ameninţări puternice”, a spus el.

În noiembrie 2017, prim-ministrul britanic Theresa May a acuzat Rusia că s-a amestecat în alegeri şi că postează ştiri false în presa britanică.