Marea Britanie, prima ţară europeană intrată în recesiune. PIB-ul urmează să scadă cu 1,4% în 2023

Regatul Unit se află în recesiune, iar Produsul său Intern Brut (PIB) urmează să scadă cu 1,4% în 2023, anunţă joi ministrul britanic al Finanţelor Jeremy Hunt, la prezentarea bugetului în Parlament.

17 nov. 2022, 17:15
Marea Britanie, prima ţară europeană intrată în recesiune. PIB-ul urmează să scadă cu 1,4% în 2023

Ministrul britanic al Finanţelor a prezentat măsuri de ”consolidare” bugetară în sumă de 55 de miliarde de lire sterline, menite să impulsioneze economia, în vederea ieşirii cât mai rapide din perioada de recesiune.

”Regatul Unit, la fel ca alte ţări, se află în prezent în recesiune”, potrivit orgabnismului public al previziunilor bugetare (OBR), a anunţat Hunt.

Banca Centrală Europeană vede o probabilitate crescută a unei recesiuni în cele 19 țări care utilizează moneda euro, avertizând că există riscuri de pierderi și tulburări pe piețele financiare

„Oamenii și firmele simt deja impactul creșterii inflației și al încetinirii activității economice”, a spus vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, potrivit thehill.com.

Citeşte şi: Peste 365 milioane lei pentru fermierii afectaţi de secetă. Daea: Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli

În timp ce banca și-a publicat miercuri evaluarea bianuală a stabilității financiare a zonei euro, de Guindos a spus că „riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut, în timp ce o recesiune tehnică în zona euro a devenit mai probabilă”.

Un grafic publicat împreună cu raportul a indicat o șansă de recesiune de 80% în zona euro și Regatul Unit în anul următor și o probabilitate de 60% în S.U.A.

Mulți economiști și Comisia executivă a Uniunii Europene au prezis deja o recesiune tehnică pentru ultimele trei luni ale anului și prima parte a anului viitor, deoarece prețurile vertiginoase la utilități și costurile alimentelor fură consumatorii de puterea de cumpărare.

Citeşte şi: De noaptea minții! Revelionul în Poiana Brașov este mai scump decât în Dubai. Câți bani trebuie să scoată românii din buzunar pentru 4 nopți de cazare