Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie! Restricţii la achiziţiile de ouă

Înainte de Crăciun, Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară! Mai multe lanţuri de supermarketuri şi-au informat clienţii că vor putea cumpăra maxim două cutii de ou.

17 nov. 2022, 08:58
Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie! Restricţii la achiziţiile de ouă

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după ce livrările au fost perturbate de gripa aviară, transmite Reuters.

Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară, ceea ce afectează livrările de ouă şi provoacă îngrijorări cu privire la o criză de carne de curcan şi pui pentru masa de Crăciun.

Ouăle se vând cu rația în magazinele alimentare din Marea Britanie

Mai exact, Asda, al treilea mare lanţ de magazine alimentare după liderul Tesco şi Sainsbury’s, şi-a informat clienţii că vor putea cumpăra maxim două cutii de ouă, în timp ce Lidl a introdus o limită de trei cutii de ouă.

Citiți și: Franța se confruntă cu un focar de gripă aviară. Țara este în stare de alert

„Chiar dacă gripa aviară a perturbat livrările pentru anumite ferme, retailerii sunt experţi în a gestiona lanţurile de aprovizionare şi lucrează din greu să reducă impactul asupra consumatorilor. Unele magazine au introdus limite temporare cu privire la numărul de cutii pe care un client le poate achiziţiona, astfel încât să fie asigurată disponibilitatea pentru toată lumea”, a declarat Andrew Opie, director la British Retail Consortium, organismul care reprezintă supermarketurile din Marea Britanie.

De asemenea, unul dintre reprezentanții companiei Sainsbury’s, care este al doilea cel mai mare lanț de supermarketuri din Regatul Unit, a confirmat că lanţul se confruntă cu unele dificultăţi în aprovizionarea cu ouă, dar a precizat că nu a introdus limite la achiziţii, ci a decis să îşi procure ouă din Italia.

 

Prețurile la ouă au crescut din cauza războiului din Ucraina

Asociaţia Producătorilor de Ouă din Marea Britanie (BFREPA) a subliniat că un alt factor care limitează oferta este reprezentat de creşterea costurilor cu producţia de ouă, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Fermierii pierd practic bani pentru că preţul plătit în supermarketuri nu este transferat de-a lungul lanţului de aprovizionare până la fermieri. În aceste condiţii, o mare parte dintre producători pierd bani şi nu îşi mai permit să producă ouă”, a susţinut un purtător de cuvânt de la BFREPA.

Cu toate acestea, Christine Middlemiss, medicul veterinar şef al Regatului Unit, a minimizat ameninţarea la adresa mesei de Crăciun din partea gripei aviare.

Middlemiss a precizat că anual în Marea Britanie sunt sacrificate aproximativ un miliard de păsări, în timp ce din cauza actualei epidemii de gripă aviară doar 2,3 milioane de păsări fie au murit sau au fost eutanasiate, ceea ce reprezintă un procent mic din producţia totală anuală.

 

Inflaţia din Marea Britanie a atins cote alarmante! În luna octombrie a ajuns nivelul de 11,1%

Inflaţia din Marea Britanie a atins în octombrie un maxim din ultimii 41 de ani, de 11,1%, depăşind aşteptările, deoarece preţurile alimentelor, transporturilor şi energiei au continuat să exercite presiuni asupra populaţiei şi companiilor, transmite CNBC.

Economiştii au estimat o creştere anuală a indicelui preţurilor de consum de 10,7%, iar datele din octombrie marchează o creştere faţă de cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani, de 10,1%, observat în septembrie.

”Estimările modelelor indicative ale inflaţiei preţurilor de consum sugerează că rata IPC ar fi fost mai mare în octombrie 1981, când estimarea ratei anuale a inflaţiei a fost de 11,2%”, a precizat Oficiul pentru Statistică Naţională.

De asemenea, potrivit Băncii Angliei, Marea Britanie se confruntă cu cea mai lungă recesiune înregistrată, în timp ce guvernul şi banca centrală încearcă să coordoneze înăsprirea politicii fiscale şi monetare pentru a controla inflaţia.

Citiți și: Câți bani a trimis diaspora în România în 2022. Cele mai mari sume vin de la românii din Marea Britanie