Marea Britanie se pregăteşte de vaccinarea în masă a populaţiei împotriva COVID. Care este data anunţată

Autorităţile sanitare din Marea Britanie au început să ia măsuri pentru a pregăti vaccinarea populaţiei împotriva noului coronavirus (COVID-19) începând din data 1 decembrie. Planul este conceput în aşa fel încât să fie administrate cel puţin un milion de doze de vaccin pe săptămână, fiind catalogată drept una dintre cele mai mari acţiuni imunizare din istoria Regatului Unit, notează The Telegraph.

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 16:08
Marea Britanie se pregăteşte de vaccinarea în masă a populaţiei împotriva COVID. Care este data anunţată

Conform planului, aproape 1.500 de cabinete de medici de familie şi centre de tip drive-in urmează să fie deschise în fiecare zi, de la ora 8:00 la ora 20:00, iar fiecare dintre acestea ar urma să administreze cel puţin de 1.000 de doze pe săptămână, conform The Telegraph.

Autorităţile britanice au precizat, marţi, că sistemul sanitar ar trebui să fie pregătit pentru a distribui rapid dozele odată ce vor fi furnizate. În operaţiunea de vaccinare vor fi implicaţi studenţi la Medicină şi medici pensionaţi.

Nu mai puţin de 10 milioane de doze ale vaccinului realizat de Pfizer şi BioNTech vor fi livrate până la sfârşitul acestui an, cât timp serul va fi avizat de autorităţile sanitare.

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii, a precizat, marţi că specialiştii responsabili cu avizarea se vor putea pronunţa asupra siguranţei vaccinului „în câteva zile” de la obţinerea oficială a licenţei, care urmează să aibă loc la sfârşitul lunii noiembrie.

Potrivit The Telegraph, există speranţe că rezultatele vaccinului experimental, dezvoltat de Universitatea Oxford şi Astra Zeneca, ar putea fi făcute publice săptămâna viitoare.

Consilierul guvernamental Sir John Bell a declarat că este optimist că Marea Britanie „ar putea avea de Anul Nou două sau trei vaccinuri” ce pot fi distribuite.

Într-un scenariu optimist, autorităţile sanitare britanice spun că vaccinurile ar putea fi distribuite până la jumătatea lunii decembrie, însă cadrele medicale au fost înştiinţate să fie pregătite, în cazul în care avizul va fi primit mai devreme.

Coronavirus în Marea Britanie

Autorităţile britanice au raportat marţi 532 de decese din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu 194 mai multe faţă de ziua precedentă. Este cel mai mare număr decese înregistrat din 12 mai. În total, în Marea Britanie au murit nu mai puţin de 49.770 din cauza noului coronavirus.

Specialiştii comisia guvernamentală pentru vaccinare şi imunizare (JCVI) au elaborat un plan pentru a-i vaccina cu prioritate pe oamenii care lucrează şi care sunt îngrijiţi în centrele de asistenţă socială.

Priorităţile de vaccinare anti-COVID în Marea Britanie

Autorităţile sanitarea din Marea Britanie au elaborat o listă ce cuprinde 11 categorii de vârstă, din prima etapă de vaccinare.

  1. vârstnicii aflaţi în azile şi angajaţii care îi îngrijesc;
  2. toate persoanele cu vârste de peste 80 de ani, cadrele medicale şi angajaţii din sistemul de asistenţă socială;
  3. persoanele de peste 75 de ani;
  4. persoanele de 70 de ani;
  5. persoanele de 65 de ani şi peste această vârstă;
  6. adulţii aflaţi în categoria de mare risc, sub vârsta de 65 de ani;
  7. persoanele cu risc mediu, sub 65 de ani;
  8. toţi oamenii de vârsta de 60 de ani;
  9. persoanele de 55 de ani;
  10. toţi cei cu vârsta de 50 de ani;
  11. Restul populaţiei, iar prioritatea urmează să fie stabilită.

Comisia Europeană a încheiat contractul cu Pfizer-BioNTech pentru 300 de milioane de doze de vaccin