Marea Britanie va trece la bancnotele din polimeri în 2016

Banca Angliei, cea mai veche bancă centrală din lume, a anunţat miercuri că începând din 2016va renunţa la bancnotele din hârtie în favoarea bancnotelor din polimeri, urmând exemplul altor aproximativ 25 de bănci centrale din întreaga lume (printre care se numără şi Banca Naţională a României) care au făcut deja această trecere, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
18 dec. 2013, 17:23
Marea Britanie va trece la bancnotele din polimeri în 2016

Decizia BoE vine în urma unei proceduri de consultare publică la care 87% din respondenţi au aprobat această modificare. Marea Britanie va deveni astfel cea mai mare economie care a decis până acum să înlocuiască bancnotele din hârtie cu bancnotele din polimeri.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, care a introdus bancnotele din polimeri în 2011, pe vremea când era şeful Băncii centrale a Canadei, apreciază că această decizie a condus la scăderea numărului de bancnote contrafăcute.

‘Asigurarea încrederii în bani este în centrul acţiunilor băncilor centrale. Bancnotele din polimeri sunt următorul pas în evoluţia desingului bancnotelor destinat îndeplinirii acestui obiectiv’, a declarat Mark Carney.

Noile bancnote de plastic vor dura aproximativ şase ani, dublu faţă de bancnotele din hârtie, ceea ce va permite BoE să facă economii de 100 de milioane de lire sterline (162 milioane de dolari) în decurs de un deceniu. Pe lângă faptul că rezistă la testul maşinii de spălat, bancnotele de plastic sunt mai rezistente şi la murdărie comparativ cu cele de hârtie.

VEZI ŞI Cum arată noua bancnotă de 100 de dolari FOTO 

Bancnotele din polimeri vor fi introduse treptat, cel mai devreme în 2016 cu ocazia lansării noii bancnote de cinci lire sterline pe care va apărea figura lui Winston Churchill, urmată în 2017 de o nouă bancnotă de 10 lire pe care va apărea figura lui Jane Austen. Banca Angliei a mai spus că bancnotele din polimeri vor fi cu aproximativ 15% mai mic decât cele din hârtie, apropiindu-se de dimensiunilor altor bancnote internaţionale.

Banca Angliei a emis bancnote de hârtie de la crearea sa în 1694. Primele sale bancnote tipărite au fost emise în 1853, înainte de această dată bancnotele erau scrise de mână şi semnate de unul din casierii băncii. În prezent, Banca Angliei are în circulaţie 2,9 bancnote de hârtie cu o valoare nominală de aproximativ 58 de miliarde de lire sterline.

Peste 20 de ţări din întreaga lume au introdus bancnotele din polimeri, începând cu Australia în 1988, urmată de Indonezia, Thailanda, Malaezia, Noua Zeelandă şi Canada. România a introdus primele bancnote de plastic-polimer în 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare când a emis bancnota de 2.000 de lei.