Marea finală Eurovision 2023 a fost câștigată de Suedia! Loreen duce trofeul acasă pentru a doua oară

Loreen, cu melodia „Tattoo”, a reușit să pună mâna pe trofeul Eurovision 2023. Aceasta câștigă, în numele Sudiei, pentru a doua oară în cariera ei.

14 mai 2023, 08:30
Marea finală Eurovision 2023 a fost câștigată de Suedia! Loreen duce trofeul acasă pentru a doua oară
loreen - Eurovision 2023 - Suedia

Finala celui mai mare concurs muzical, Eurovision 2023, s-a desfășurat sâmbătă seară la Liverpool. Mult râvnitul trofeu a fost câștigat de Loreen, care a reușit să obțină 583 de puncte. Acesta duce premiul în Suedia pentru a doua oară în cariera ei. Republica Moldova s-a clasat doar pe locul 18, în timp ce Ucraina, câștigătoarea din anul 2022. Aceasta este a doua oară în istoria Eurovision când un artist câștigă marele premiu de două ori.

Citește și: Cine este profesorul care și-a pariat casa pe o piesă de la Eurovision. Acesta a fost găsit fără suflare. Iată cum a murit

Punctajele juriilor naționale au plasat-o pe Loreen pe primul loc, cu un total de 340 de puncte, fiind urmartă de Israel și Italia, cu 177 și respectiv 176 de puncte. Votul publicului a schimbat radical clasamentul. Totuși, melodia „Tattoo” a reușit să adune suficiente puncte, rămânând pe primul loc, cu un total de 583 de puncte. Pe locul al doilea s-a aflat Finlanda, una dintre principalele favorite, aceasta acumulând 526 de puncte. Pe locul al 3-lea s-a clasat Israelul, cu 362 de puncte.

Până în 2023, doar Johnny Logan, cântăreț și compozitor irlandez, a câștigat concursul muzical Eurovision de două ori: în 1980 și în 1987. Loreen, care a mai câștigat finala Eurovision în 2012, cu melodia Euphoria, la Baku, Azerbaidjan, îl egalează astfel pe Johnny Logan.

În finala Eurovision 2023 au concurat Croația, Republica Moldova, Elveția, Finlanda, Cehia, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia, Norvegia, Albania, Cipru, Estonia, Belgia, Austria, Lituania, Polonia, Australia, Armenia și Slovenia, Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi Ucraina.

Finala Eurovision 2023 a fost transmisă de TVR.

România nu s-a calificat în finala Eurovision

România nu s-a calificat în marea finală, ceea ce a stârnit nenumărate controverse. Țara noastră a fost reprezentată de Theodor Andrei, cu piesa D.G.T. (Off and On). Atât piesa, cât și prestația tânărului au atras sute de comentarii negative. Tot la fel de multe discuții a iscat și cheltuiala asumată de televiziunea publică pentru participarea la concurs.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Citește și: România a ratat calificarea în finala Eurovision 2023. Critici dure pentru pentru Theodor Andrei: „Nu are deloc carismă. Zero dinamism, zero show. E neplăcut să te uiți, chiar doare!“