Marele fizician Hertz, aniversat de Google

Google aniversează 155 de ani de la naşterea fizicianului Heinrich Rudolf Hertz

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 06:12
Marele fizician Hertz, aniversat de Google

Fizicianul german s-a născut la Hamburg, Germania, la 22 februarie 1857. A studiat la universităţile din Munchen şi Berlin.

Hertz a descoperit existenţa undelor electromagnetice cu ajutorul primului oscilator. Fizicianul a dovedit că undele sunt identice şi că acestea se deplasează cu viteza luminii. În 1888, Heinrich Rudolph Hertz demonstrează că perturbaţiile generate de scânteia unei bobine de inducţie, prezintă caracteristicile undelor radio, aşa cum sunt ele descrise de către Maxwell.

Rezultatele cercetării lui Hertz au stat la baza dezvoltării radioului şi a telegrafiei fără cablu. Unitatea de măsură a frecvenţei a fost denumită după numele lui, Hertz. O frecvență de 1 Hz corespunde la o perioadă de repetare a unui fenomen de o secundă, 2 Hz la o jumătate de secundă etc.

Încă din tinerețe, Hertz a dovedit înclinații către diverse meserii: a învățat tâmplăria și a lucrat și la strung. La vârsta de 18 ani a terminat studiile medii și a avut impresia că este destinat meseriei de inginer. S-a dus să studieze tehnica la München, dar după doi ani de studii a constatat că îl atrage mai mult activitatea științifică din domeniul fizicii. Atunci s-a mutat la Universitatea din Berlin, unde a început să studieze matematica și fizica. Studentul deosebit de sârguincios a fost remarcat de cunoscutul profesor de fizică Herman von Helmholtz, care l-a luat ca practicant în laboratorul său.

Cu acest oscilator Heinrich Rudolf Hertz a demonstrat două probleme. Pe de o parte, aceea ce Maxwell doar teoretizase, şi anume că viteza de deplasare a undelor electromagnetice este egală cu viteza luminii şi, a doua, cum se procedează pentru a face câmpurile electrice şi magnetice să se “detaşeze” de conductoare şi să circule liber, ca unde electromagnetice. În modestia sa, Heinrich Rudolf Hertz credea că descoperirile sale nu erau de niciun folos practic. Dar, chiar şi la nivel teoretic, realizările lui Heinrich Rudolf Hertz au adus zorii a ceea ce am putea numi “era electricităţii”.

A decedat la 1 ianuarie 1894, la doar 37 de ani, în Germania, la Bonn.