"Marele marş al secuilor" are loc pe 27 octombrie. Sunt aşteptaţi peste 150.000 de maghiari

Publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2013 17:10 // Actualizat: Miercuri, 18 Septembrie 2013 17:10 // Sursa: Mediafax

Peste 150.000 de maghiari sunt aşteptaţi la "Marele marş al secuilor", manifestare programată pentru 27 octombrie şi sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici, a declarat, miercuri, preşedintele CNS, Izsak Balazs.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, s-a întâlnit, miercuri, la Sfântu Gheorghe, cu liderii judeţeni ai UDMR, PCM, PPMT şi CNMT din Covasna, pentru a discuta despre organizarea în comun a "Marelui marş al secuilor", iniţiat de CNS, manifestare care va avea loc în 27 octombrie, prin formarea unui lanţ viu de 45 de kilometri în Covasna, pe DN 11.

Ulterior, liderul CNS, Izsak Balazs, a subliniat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), şi primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor (UDMR), importanţa faptului că există "un consens fără precedent" între organizaţiile politice maghiare în ceea ce priveşte "Marele marş al secuilor".

Izsak a afirmat că la eveniment sunt aşteptaţi participanţi nu doar din secuime, ci din toată Transilvania.

Preşedintele CNS a susţinut că organizatorii aşteaptă cel puţin 150.000 de participanţi la acest eveniment.

La rândul său, preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi şeful Consiliului Judeţean, a declarat că Uniunea sprijină cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie această manifestare.

"Am constatat în ultimii ani că vocea, părerea noastră, a comunităţii maghiare, nu este luată în considerare. Din acest motiv, pe lângă cele parlamentare, vom apela şi la un alt mijloc democratic, organizând un miting. Acest eveniment nu este doar un protest, ci are şi un mesaj pozitiv, şi anume să spunem «Da» Ţinutului Secuiesc pentru că suntem convinşi de faptul că viitorul Ţinutului Secuiesc poate să înceapă doar cu acest «Da»", a spus Tamas.

Ulterior, preşedintele CNS, Izsak Balazs, a participat la o altă conferinţă de presă, împreună cu liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Liderul PCM Covasna a spus că PCM şi CNS întotdeauna au avut un parteneriat şi că CNS este organizaţia care a făcut cele mai multe pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

"PCM va susţine «Marele marş al secuilor», consilierii noştri locali se vor mobiliza pentru acest eveniment. Pe 27 octombrie secuii trebuie să formeze o mare familie, cu toţii trebuie să fim prezenţi la acest eveniment pentru că doar solidari putem să ne arătăm voinţa", a spus Kulcsar Terza.

Preşedintele PCM Covasna a propus, din nou, un "armistiţiu" între partidele maghiare din Transilvania, cărora le cere să nu se mai atace până la "Marele marş al secuilor".

Apoi, Izsak Balazs a susţinut o a treia conferinţă de presă, alături de liderii judeţeni ai PPMT şi CNMT, care şi-au exprimat susţinerea faţă de acest marş.

Preşedintele CNMT - Scanul Sepsi (zona municipiului Sfântu Gheorghe), Santa Imre, a subliniat că CNMT se va implica activ în organizarea acestui marş, aceeaşi susţinere fiind exprimată şi de preşedintele PPMT Covasna, Benedek Erika.

"PPMT este un partid autonomist şi cu toate mijloacele luptă pentru acest deziderat. Vom mobiliza participanţi în Covasna, dar nu numai, ci şi în alte judeţe din Transilvania", a spus Benedek.

Consiliul Naţional Secuiesc va organiza un nou protest de amploare faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Evenimentul, intitulat "Marele marş al secuilor", va avea loc în 27 octombrie în judeţul Covasna şi va fi organizat simultan în 11 localităţi şi la o intersecţie de pe Drumul Naţional 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localităţi şi la intersecţia de la Reci, pentru a forma ulterior un lanţ viu de 45 de kilometri, între comunele Breţcu şi Chichiş.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 oct 15:43
Votează email 0 email
...vorbitor fiind preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, care a citit, la intersecţia Reci, “proclamaţia Marelui marş al secuilor“. Potrivit proclamaţiei, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate...
27 oct 12:22
Răspunde | Votează email 0 email
un secui contra
sunteti niste hoti, cine te-a ales pe tine bai Laszlo ?esti un escroc.
24 oct 12:13
Votează email -1 email
...type="text/javascript"> Poliţia şi Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale au autorizat marşul pentru autonomie pe care Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) îl va organiza pe 27 octombrie între localităţile Chichiş şi Breţcu din judeţul...
18 sep 18:39
Răspunde | Votează email -1 email
Http://SmartUrl.it/RoML

Esti Pasionat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te jucand gratuit cu alti Manageri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Trofee, Diplome, Cadouri surpriza, etc!

Http://SmartUrl.it/RoML

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Selecteaza link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter)

Http://SmartUrl.it/RoML
18 sep 17:31
... Peste 150.000 de maghiari sunt aşteptaţi la “Marele marş al secuilor”,...
1
EUR
4.8722
RON
25 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H