Marfă de 3,2 milioane lei adusă din China fără acte, găsită de poliţiştii bucureşteni la opt firme

Haine şi obiecte sanitare în valoare de 3,2 milioane de lei, aduse din China fără acte, au fost indisponibilizate de poliţiştii bucureşteni în urma unor controale făcute sâmbătă la opt firme cercetate pentru un prejudiciu total de peste 1,2 milioane de lei, potrivit Poliţiei Capitalei.

RomaniaTV.net
03 feb. 2013, 13:24
Marfă de 3,2 milioane lei adusă din China fără acte, găsită de poliţiştii bucureşteni la opt firme

Controalele au fost efectuate în baza datelor şi informaţiilor deţinute de către poliţişti cu privire la faptul că în activitatea comercială a unor societăţi nu ar fi fost înregistrate în evidenţele contabile toate operaţiunile efectuate sau ar fi fost subevaluate mărfurile, în scopul sustragerii de la plata impozitelor datorate statului.

Astfel, la opt societăţi comerciale cu puncte de lucru şi depozite situate în două complexe comerciale din Bucureşti şi judeţul Ilfov, verificările au relevat faptul că marea majoritate a mărfurilor ar fi fost introduse în ţară prin „firme fantomă”, existând indicii că valorile în vamă ale produselor ar fi fost mult diminuate.

Totodată, din verificările efectuate de către poliţiştii bucureşteni specializaţi în investigarea fraudelor, a rezultat faptul că societăţile verificate ar fi valorificat produsele în cauză, fără a înregistra în evidenţele contabile aceste operaţiuni, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi obligaţiilor datorate bugetului general consolidat al statului.

În urma controalelor, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de aproximativ 3.200.000 lei, pentru care reprezentanţii firmelor nu au putut prezenta documente de provenienţă.

Totodată, mai arată sursa citată, sunt indicii privind faptul că administratorii firmelor verificate, prin intermediul unei case de schimb valutar, schimbau în valută profitul ilicit, sumele fiind ulterior transferate în conturi bancare din străinătate. În urma verificărilor efectuate la această casă de schimb valutar, poliţiştii au constatat atât plusuri cât şi minusuri semnificative în gestiunile de lei şi valută, toate acestea însumând 27.000 euro. Cu ocazia aceluiaşi control, au fost indisponibilizaţi 1.750 de dolari şi 2.800 lei, sume identificate în plus.

Cercetările sunt continuate în acest caz şase dosare penale pentru evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi fals intelectual, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de peste 1.200.000 lei.

Tot sâmbătă, poliţiştii bucureşteni au indisponibilizat băuturi în valoare de aproape 10.000 de lei, fără acte de provenienţă, de la două firme de alimentaţie publică din Centrul Istoric.