Maria Gaetana Agnesi, celebrată de Google la 296 ani de la naştere

Motorul de căutare Google şi-a modificat, vineri, logoul pentru a o sărbători pe matematiciana, filosoafa şi lingvista italiană Maria Gaetana Agnesi, la împlinirea a 296 de ani de la naşterea acesteia.  
Alina Costache
16 mai 2014, 11:15
Maria Gaetana Agnesi, celebrată de Google la 296 ani de la naştere

Noul logo al motorului de căutare online GOOGLE prezintă un portret al acesteia, precum şi imaginea curbei de ecuaţie carteziene, care ulterior a devenit cunoscută drept bucla lui Agnesi.

Maria Gaetana Agnesi s-a născut pe 16 mai 1718, la Milano, fiind cel mai mare dintre cei 23 de copii ai profesorului de matematică Pietro Agnesi, care lucra la Universitatea din Bologna. De altfel, una dintre surorile sale este clavecinista şi compozitoarea Maria Teresa Agnesi Pinottini.

Mariei Agnesi i se atribuie scrierea primei cărţi despre calculul diferenţial şi cel integral, „Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana”, publicată în 1748. Printre alte teme de care a fost interesată se numără studiul geometric al curbelor, propagarea luminii, transparenţa corpurilor, dar şi lingvistica şi limbile străine.

În tinereţe s-a călugărit, intrând în Ordinul Surorilor Albastre (Ordre des Soeurs Bleues) şi apoi şi-a dedicat viaţa studiului matematicii.

Papa Benedict al XIV-lea a numit-o profesoară de matematică la Universitatea din Bologna, în anul 1750, fiind membru onorific al acestei instituţii.

În afară de faptul că a fost o strălucită matematiciană şi lingvistă, ea a luptat pentru emanciparea femeilor şi pentru accesul acestora la educaţie, iar ultimii 40 de ani din viaţă şi i-a petrecut studiind teologia şi având o intensă activitate caritabilă.

Maria Gaetana Agnesi a fost membru al Academiei Italiene.

Matematiciana a murit pe 9 ianuarie 1799, la Milano, la vârsta de 80 de ani.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

MARIA GAETANA AGNESI (n. 16 mai 1718, Milano – d. 9 ianuarie 1799 Milano) a fost o femeie-matematician, lingvist și filozof italiană. I se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral.

MARIA GAETANA AGNESI  a luptat pentru emanciparea femeii și accesul ei laeducație.

MARIA GAETANA AGNESI, 296 de ani de la naştere. Cine a fost MARIA GAETANA AGNESI

 

În tinerețe, MARIA GAETANA AGNESI își manifestă aptitudinile pentru limbi străine. Dezbate cu numeroși oameni de știință probleme ca: propagarea luminii, transparențacorpurilor, studiul geometric al curbelor.

MARIA GAETANA AGNESI se călugărește (intră în ordinul Ordre des Soeurs Bleues) și își dedică întreaga viață studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferențial și integral pe care o publică în 1748 și care ulterior este tradusă în engleză și franceză.

MARIA GAETANA AGNESI studiază curba de ecuație carteziană:

xy^2 = a^2 (a-x). !

care ulterior va fi numită bucla lui Agnesi.

Fiind femeie, MARIA GAETANA AGNESI nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală.

MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI, LA 296 DE ANI DE LA NAŞTERE

Spre sfârșitul vieții, MARIA GAETANA AGNESI se dedică operelor de caritate.

Viața MARIA GAETANA AGNESI a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) și de Bianca Milesi-Mojon (1836).

Pe 16 mai se împlinesc 296 de la naşterea MARIEI GAETANA AGNESI, eveniment omagiat de Google printr-un doodle special.

MARIA GAETANA AGNESI s-a născut la 16 mai 1718, la Milano, fiind cel mai mare dintre cei 23 de copii ai profesorului de matematică Pietro Agnesi. A îmbrăţişat pasiunea pentru matematică a tatălui său, fiind creditată ca autoarea primei cărţi în care sunt tratate calculele diferenţial şi integral. În plus, este considerată prima femeie din lumea vestică ce a reuşit să-şi facă un nume în acest domeniu, potrivit britannica.com

MARIA GAETANA AGNESI s-a dovedit a fi un copil-minune de la o vârstă foarte fragedă. Astfel, până la vârsta de cinci ani, putea vorbi în franceză, iar când a atins vârsta de 11 ani, ştia şi greaca, ebraica, spaniola, germana şi latina.

A încercat să se înscrie în cadrul Academiei Franceze, însă, fiind femeie, nu a fost acceptată. În schimb, a fost primită în cadrul Academiei Italiene, unde regulile nu erau atât de stricte. De altfel, MARIA GAETANA AGNESI a luptat de-a lungul vieţii pentru emanciparea femeii şi accesul ei la educaţie.

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEILOR 2014: Google a furat startul pentru 8 martie VIDEO

 

Pasiunea MARIEI GAETANA AGNESI pentru matematică nu a pierit când aceasta s-a călugărit (a intrat în ordinul Ordre des Soeurs Bleues). Cea mai mare realizare a sa o reprezintă publicarea unei lucrări în două volume (Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana), în care tratează noţiuni de algebră şi analiză matematică şi aduce în discuţie „bucla lui Agnesi”.

În italiană, noţiunea era cunoscută ca versieraderivat din termenul latin „vertere”, care înseamnă „a întoarce”. În acelaşi timp, termenul era utilizat şi ca prescurtare pentru avversiera, tradus ca „soţia diavolului”. Potrivit agnesscott.ed, când lucrarea MARIEI GAETANA AGNESI a fost tradusă din italiană în engleză, autorul a confundat cuvântul versiera cu vrăjitoare, astfel că noţiunea „bucla lui Agnesi” a fost tradusă ca „vrăjitoarea lui Agnesi”.

Impresionat de capacităţile sale, Papa Benedict al XIV-lea o numeşte pe MARIA GAETANA AGNESI profesoară de matematică la Universitatea din Bologna, în anul 1750.

După moartea tatălui ei, în 1752, MARIA GAETANA AGNESI începe să-şi dedice viaţa religiei, operelor de caritate şi a îngrijirii celor bonavi, în special a femeilor. A murit în anul 1799, la Milano, la vârsta de 80 de ani.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Google celebrează Ziua Sfântului Patrick 2014

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cercetare sociologică în ziua votului. Trei case de sondare vor face exit-poll, duminică, 18 mai 2025, pentru turul 2 de alegeri prezidențiale
Fanatik.ro
Exit Poll LIVE ora 14:00 Alegeri Prezidențiale 2025, turul 2! Rezultate total contradictorii! Surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit subit cel mai mare actor al țării: „Lumea nu va mai fi la fel fără tine!”
Playtech.ro
Traian şi Maria Băsescu, apariţie rară împreună. Soţia fostului preşedinte a atras toate privirile
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Scapă de gândacii urât mirositori cu un ingredient simplu din bucătărie
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
Politicianul care a ÎNCĂLCAT legea în secțiile de votare, deși George Simion și Călin Georgescu au fost dați afară de poliție! Cine a acordat declarații direct din secția de votare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ești taxat pentru mașină, deși NU mai ești proprietar. Termen legal 30 de zile. Legea pe care o uită românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Ce pățești dacă faci live pe TikTok sau Facebook din cabina de vot?
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Klaus Iohannis a votat în Sibiu: De data aceasta votăm chiar pentru direcția pe care o va lua România în anii care urmează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Indiferent de cine va fi ales Președinte: problemele urgente ale României