Marian Oprişan: Guvernul PNL alocă fiecărui vrâncean în timp de pandemie puţin peste cinci lei

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, a susţinut, vineri, că Guvernul PNL alocă fiecărui vrâncean, în timp de pandemie, puţin peste cinci lei, "preţul aproximativ pentru achiziţionarea unei măşti ce poate fi folosită câteva ore".

RomaniaTV.net
24 apr. 2020, 14:39
Marian Oprişan: Guvernul PNL alocă fiecărui vrâncean în timp de pandemie puţin peste cinci lei

„Prima rectificare a bugetului naţional din acest an condamnă vrâncenii şi trimite judeţul spre faliment. CJ Vrancea nu i-au fost alocate sume decât scriptic, iar cele 73 de localităţi (municipii, oraşe şi comune) vor împărţi 2,076 milioane de lei. Grija guvernului pentru judeţul Vrancea este reflectată în cifrele derizorii raportate la numărul total de locuitori. Astfel, guvernul PNL alocă puţin peste 5 lei pentru fiecare vrâncean, preţul aproximativ pentru achiziţionarea unei măşti ce poate fi folosită câteva ore! Raportând sumele alocate la populaţia fiecărui judeţ, rezultă că sumele alocate judeţului Vrancea se înscriu sub media la nivel naţional de aproximativ 10 lei/locuitor”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Vrancea, semnat de Marian Oprişan.

Acesta susţine că în ciuda demersurilor făcute pe lângă Guvern pentru alocarea sumelor necesare susţinerii măsurilor ce se impun în situaţia de urgenţă, cererile nu au fost luate în considerare.

„Guvernul a refuzat să aloce banii, măcar pentru susţinerea copiilor instituţionalizaţi! La începutul anului am primit doar 10% din necesar, raportat la bugetul de anul trecut, iar pentru copiii din cadrul centrelor de asistenţă socială subordonate CJ finanţarea a fost asigurată de către CJ din fonduri proprii. Astfel, până la această dată, CJ Vrancea a asigurat necesarul de sume pentru funcţionarea DGASPC din sumele disponibile în excedentul anilor anteriori, care trebuiau de fapt să asigure finanţarea unor programe de investiţii, însă necesarul de fonduri nu a fost acoperit, aşa cum era normal, până la sfârşitul anului. Din păcate, există riscul ca la un moment dat, în funcţie de evoluţia epidemiei de COVID 19, persoanele cu handicap şi copiii aflaţi în sistemul de protecţie socială să rămână fără niciun sprijin. Comunele vrâncene au fost deja afectate de alocarea bugetară iniţială, dar şi de cheltuielile generate de lupta de prevenire şi combatere a COVID-19”, a declarat Marian Oprişan.

De asemenea, preşedintele CJ Vrancea susţine că nici spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii din Vrancea nu au primit de la Guvern alocări suplimentare pentru a depăşi criza generată de COVID-19.

„Până în acest moment, am alocat in limita legii fonduri de la bugetul local, însă spitalele care au nevoie de intervenţie urgentă nu se afla în subordinea autorităţii judeţene, deşi se situează în prima linie a luptei împotriva coronavirusului. Consiliul Judeţean Vrancea a alocat deja suma de 11 milioane de lei, mai mult decât a alocat guvernul PNL. Interesele cetăţenilor trebuie să primeze! Lupta oamenilor politici trebuie să fie doar în scopul de a pune cetăţeanul pe primul loc. Repet, cu respect pentru cetăţenii judeţului Vrancea, că de câte ori PNL a guvernat România, nu a făcut absolut nimic pentru vrânceni.” a precizat Marian Oprişan.

Citeşte şi: Iohannis cere reexaminarea legii referitoare la suspendarea contractelor individuale de muncă pe perioada stării de urgenţă