Marian Vanghelie şi fratele său vor fi aduşi la Tribunalul Bucureşti cu mandate de aducere. În ce proces sunt implicaţi cei doi

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie și fratele acestuia, Paul Vanghelie, vor fi aduși în luna octombrie cu mandate de aducere la Tribunalul București, care audiază martorii din dosarul de mare corupție al generalului în rezervă STS Florin Mihalache, prins în flagrant delict de către anchetatorii DNA.

29 sept. 2023, 13:15
Marian Vanghelie şi fratele său vor fi aduşi la Tribunalul Bucureşti cu mandate de aducere. În ce proces sunt implicaţi cei doi

La termenul de vineri al procesului magistratul de caz a constatat lipsa celor doi martori în ciuda citării legale a acestora. În acest context judecătorul a stabilit ca pentru termenul din 13 octombrie Marian şi Paul Vanghelie să fie aduși de către organele de ordine, urmând să emită mandate de aducere pe numele celor doi.

DNA anunța în mai 2022 trimiterea în judecată a fostului adjunct al șefului STS, fără a-i menționa numele, pentru trafic de influență, spălarea banilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată, potrivit Stiripesurse.

Potrivit DNA, în perioada august 2021 – ianuarie 2022, aceasta i-ar fi cerut în mod repetat administratorului unei firme (martor în cauză) inițial un autoturism de lux, iar ulterior contravaloarea acestuia – 75.000 de euro.

El ar fi cerut mita „pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unui alt om de afaceri cu care martorul avea mai multe litigii comerciale, în scopul stingerii acestora”.

Concret, arătau procurorii, „intervenția” celui reținut trebuia să se finalizeze cu încheierea unei tranzacții privind stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor din București și achitarea de către una dintre societățile controlate de omul de afaceri către firma martorului a unor datorii de aproximativ 1.500.000 euro.

Pentru a disimula proveniența sumei pe care ar fi urmat s-o primească pentru „serviciile” sale, în 6 ianuarie el ar fi încheiat cu martorul un contract fictiv de împrumut.

Citeşte şi: Monica Macovei, trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă, după un an de la accidentul din apropiere de 2 Mai

În 12 ianuarie 2022, el a primit cei 75.000 de euro pretinși, fiind prins în flagrant și reținut atunci de către procurori.

Mihalache a fost prins pe stradă, în sectorul 1, după ce primise banii. Când a primit banii el ar fi scos o pereche de mănuși chirurgicale și o lampă UV, verificând toate cele 310 bancnote primite, pentru a nu avea înscrise pe ele „mită” sau „flagrant”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunerea de menținere a controlului judiciar.

Florin Mihalache este general în rezervă și a fost director adjunct al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în perioada 2001-2005, când șef al statului era Ion Iliescu.

Mihalache este un apropiat al fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie și urma să intervină într-o tranzacție în care este implicat fratele fostului primar, Paul Vanghelie.

Operațiunile nu au mai avut loc după intervenția anchetatorilor DNA dar dacă s-ar fi produs fostul oficial militar urma să primească un bolid de lux Audi Q7 sau un BMW X7 sau ori contravaloarea acestora.

El trebuia să-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unui alt om de afaceri cu care martorul avea mai multe litigii comerciale, pentru stingerea acestora.

Citeşte şi: Primar trimis în judecată pentru un WC de 100.000 euro la o școală cu 35 de elevi