Marile averi dobândite începând cu 2012, verificate de autorităţi, inclusiv la sesizarea cetățenilor

Marile averi dobândite de la începutul anului 2012 vor putea fi verificate, ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, dar și din oficiu, de un nou departament ce va acționa în cadrul Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală din Ministerul Finanțelor.

14 sept. 2022, 09:41
Marile averi dobândite începând cu 2012, verificate de autorităţi, inclusiv la sesizarea cetățenilor

Marile averi dobândite începând cu 2012, vor fi verificate de autorităţi, inclusiv la sesizarea cetățenilor. O inițiativa legislativă, care a apărut luni în Monitorul Oficial nr. 896, stabilește înființarea, în cadrul Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală, a unui departament de verificare a marilor averi, scrie avocatnet.ro.

Direcția Regională Antifraudă Fiscală va verifica averile unor persoane din România ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, instituții specializate, precum și din oficiu, pe baza unor corelări cu documente doveditoare.

Citeşte şi: Averile românilor, controlate de ANAF. Şeful Fiscului: „Își cumpără case care se învârt după soare, își achiziționează mașini exorbitant de scumpe și nu au lucrat o zi în viața lor”

Președintele comisiei de verificare va dispune, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării, citarea persoanei care a făcut sesizarea și, respectiv, a persoanei a cărei avere este supusă verificării. Persoana a cărei avere va fi supusă verificării va da o declarație pe propria răspundere privind averea sa, în care va menționa veniturile realizate, bunurile dobândite, dar și bunurile înstrăinate începând cu 1 ianuarie 2012, sub orice titlu.

Citeşte şi: Averile miniştrilor Guvernului Ciucă: Vasile Dâncu şi Virgil Popescu sunt evidenţiaţii de la PSD şi PNL, dar există şi miniştri fără case pe numele lor

În urma verificărilor, acă se constată că dobândirea unor bunuri determinate sau a unei cote-părți dintr-un bun nu este justificată de dobândirea licită a acelor bunuri, Curtea de apel va stabili confiscarea diferenței din averea considerată ca dobândită ilicit.

Pe de altă parte, în cazul în care se constată că proveniența bunurilor este justificată, instanța va stabili închiderea dosarului.