Generalul MApN care a trimis tancurile împotriva manifestanţilor pe 21 decembrie 1989, găsit mort în casa de vacanţă

Marin Oană, general în rezervă, a murit la vârsta de 73 de ani. Cadavrul său a fost găsit în baia casei sale de vacanţă din Sărata Monteoru.

13 apr. 2020, 13:16
Generalul MApN care a trimis tancurile împotriva manifestanţilor pe 21 decembrie 1989, găsit mort în casa de vacanţă

Marin Oană nu îi răspundea soţiei la telefon de mai multă vreme, astfel că aceasta a sunat un prieten de familie dintr-un sat vecin pentru a-l ruga să meargă la casa lor din Sărata Monteoru. Acesta a observat lumina aprinsă în baie, iar cheile şi telefonul pe o masă din curte. Poliţiştii alertaţi prin 112 au pătruns în locuinţă şi au descoperit proprietarul zăcând fără suflare în baie. Trupul generalului Marin Oană a fost transportat la morga SML pentru necropsie. Fiul său este medic ATI la un spital din Capitală, scrie Adevărul.

VALENTIN CEAUŞESCU: „Nu eu mi-am împuşcat tatăl şi mama. Nu am cerut nimic de la nimeni. Nu mă interesează banii”

Marin Oană, locotenent-colonel în timpul Revoluţiei, a fost comandantul unei unităţi militare din Bucureşti care a trimis tancuri împotriva manifestanţilor din Bucureşti, în 21 decembrie 1989. Apoi, în seara de 22 decembrie 1989 a fost desemnat să apere Televiziunea Română de „terorişti”. În zonă s-au înregistrat mulţi morţi şi răniţi. Marin Oană a fost rănit la un deget cu acel prilej, motiv pentru care a primit titlul de luptător în revoluţie rănit.

În 2012, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au retras definitiv generalului Marin Oană titlul de „Luptător pentru Victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989”.