Marius Budăi, despre greva profesorilor: „Protestul este legitim, dar copiii nevinovaţi nu trebuie să sufere”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu face nicio promisiune de măriri salariale pentru profesorii care amenință să intre în grevă generală de luni. El adaugă că legea salarizării nu se poate face „peste noapte” și că ministerul nu are „un sac de bani” pe care să-l împartă la toată lumea.

18 mai 2023, 20:47
Marius Budăi, despre greva profesorilor: „Protestul este legitim, dar copiii nevinovaţi nu trebuie să sufere”

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a declarat, joi, la Ploieşti, referindu-se la protestele profesorilor, că acestea sunt legitime, însă nu trebuie să sufere copiii nevinovaţi.

„Soluţia pentru dascăli nu este a ministrului Muncii, este a noastră, a PSD. Eu cred că dascălii noştri ştiu că atunci când PSD a fost la guvernare, de veniturile dumnealor s-a vorbit doar pe plus. De altfel, de veniturile tuturor cetăţenilor. Noi, PSD, spunem că protestul dascălilor este legitim şi avem şi soluţii pentru dumnealor, dar credinţa noastră este că acei copii nevinovaţi nu trebuie să sufere pe final de an şi trebuie ca o soluţie să fie găsită împreună prin dialog şi nu prin impuneri şi cu forţa şi nu peste noapte”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă. Acesta a făcut apel la profesori la înţelegere şi dialog, astfel încât copiii să nu sufere.

EXCLUSIV Marius Budăi, după întâlnirea de la Bruxelles pentru procentul de 9,4% la pensii: ”Am discutat cu subiect și predicat, se renunță la acest aspect”
„Nu am trecut noi în PNRR legea salarizării şi legea pensiilor, nu le-am pus noi între paranteze, însă suntem dispuşi la dialog şi facem apel la toţi dascălii la înţelegere şi la deschidere la dialog, pentru că noi o avem şi trebuie să facem toate eforturile împreună astfel încât copiii nevinovaţi să nu sufere”, a mai arătat Budăi. Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai, greva generală în toate școlile din țară.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, miercuri, că nemulţumirile profesorilor privind salariile sunt îndreptăţite, în contextul inflaţiei pe care o avem, însă problema a fost artificial amestecată cu dezbaterea privind legile educaţiei. Şeful statului a explicat că salarizarea şi chestiunile legate de acest aspect nu sunt reglementate de legile educaţiei, ci de legea salarizării şi a adăugat că va insista la nivelul Ministerului Muncii să lucreze mai rapid la acel proiect pentru ca „grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului”.

Întrebat dacă există posibilitatea creșterii salariilor profesorilor, Budăi a spus: „Asta trebuie discutat foarte serios. Nu emit nicio ipoteză până nu vedem analizele de la Banca Mondială, până nu discutăm cu Comisia și cu Ministerul de Finanțe”.

Marius Budăi, reacție fermă la adresa profesorilor care cer salarii mai mari: ”Nu există un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea”
„Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi”, a spus ministrul. „Trebuie cu toții în coaliție și în Guvern să luăm o decizie. E foarte simplu să te scapi de o responsabilitate”, a adăugat el.