Marius Budăi, despre noile modificări ale salariului minim. Ce bugetari primesc majorări cu 25% şi ce înseamnă îngheţarea sporurilor

Publicat: Joi, 13 Decembrie 2018 11:59 // Actualizat: Joi, 13 Decembrie 2018 12:04 // Sursa: romaniatv.net

Salariul minim brut se va aplica diferenţiat în funcţii de studii – medii sau superioare, cu completarea că în cazul studiilor superioare este necesară vechimea de un an în specialitatea studiilor, a declarat, miercuri seara, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Foto: stiripesurse.ro

Marius Budăi a spus că salariul angajaţilor din sectorul public va fi majorat de la 1 ianuarie cu 25% din diferenţa dintre salariul actual şi cel stabilit pentru 2022, precizând că îngheţarea salariilor reprezintă scenariul cel mai pesimist trimis Comisiei Europene şi nu va fi pus în practică.

El a explicat, la Digi24, cum s-a ajuns la această formulă, subliniind că a existat un dialog atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele.

„În privinţa salariului minim, problema este un pic mai complexă şi aici vorbim despre dialog. Noi, Guvernul, avem dialog şi cu sindicatele şi cu patronatele.

Suntem obligaţi, sau este îndatorirea noastră ca şi guvernanţi, să avem acest dialog. Plecăm iarăşi de la ceea ce noi numim programul de guvernare.

Noi, în programul de guvernare, toată lumea ştie că am spus de atunci, din participarea în campanie electorală, că vom introduce salariul minim brut garantat în plată pe ţară diferenţiat la nivel de studii: superioare şi studii minime.

Aşa cum am spus, cum cred eu că îi stă bine unui Guvern, discutăm şi cu sindicatele şi cu patronatele.

La discuţiile cu sindicatele a fost această insistenţă să introducem acea diferenţiere pe 15 ani vechime.

Am introdus acea diferenţiere. Am discutat şi cu patronatele, pentru că noi suntem cei care în tripartitul ăsta – Guvern, sindicate, patronate – trebuie să încercăm să aducem cumva la un numitor comun sindicatele cu patronatele – aşa văd eu rolul nostru.

Patronatele ne-au explicat, mai ales cele din industria textilă, din lohn în special, că ar fi o povară suplimentară pentru ei, care s-ar putea să le creeze probleme.

Şi atunci am stat şi am cumpănit şi am spus: 'Domnule, deocamdată o lăsăm aşa şi mergem pe ce am promis în programul de guvernare', şi aceasta vine în urma unei întâlniri pe care am organizat-o în judeţul Botoşani, împreună cu Camera de Comerţ din Botoşani.

De fapt, a fost prima mea întâlnire în calitate de ministru al Muncii – era o întâlnire programată de când eram preşedinte la Comisia pentru buget-finanţe, pentru că mi-am dorit tot timpul cât am fost în Comisia pentru buget-finanţe să am un dialog excepţional cu mediul de afaceri.

Sunt oameni de afaceri mari din Bucureşti care vă pot oricând confirma că am mai convocat astfel de întâlniri şi am mai solicitat astfel de întâlniri, tocmai pentru a le asculta punctul de vedere, şi acolo s-a pus această problemă.

Asta se întâmpla pe 30 noiembrie. Ulterior, pe 1 decembrie, la Focşani, am rugat-o pe doamna prim ministru şi dânsa a acceptat, să îi primească pe aceşti oameni întreprinzători şi să discute şi dumneaei cu ei

. Şi am discutat eu pe 30, doamna pe 1, ne-am întâlnit la Bucureşti, am rediscutat, am rediscutat şi am ajuns la această soluţie, aplicată acum, exact pentru a veni în sprijinul atât al angajatului, dar şi al angajatorului", a detaliat ministrul Muncii.

Budăi a precizat că s-a amânat aplicarea salariului minim brut diferenţiat după ce Guvernul a înţeles nevoia de predictibilitate a mediului de afaceri.

„Noi trebuia să aplicăm – ne-am gândit la un moment dat şi au fost discuţii – să aplicăm de la 1 noiembrie. Discutând cu mediul de afaceri, înţelegând nevoia lor de predictibilitate am spus:

'Domnule, amânăm aplicarea lor', tot cu gândul de a te apleca la dialog, că până la urmă eu cred că asta e cheia succesului şi asta ar fi cheia succesului probabil în oricare societate – dialogul între noi, să ne spunem tot ceea ce avem de spus – şi am ajuns la această formulă", a subliniat acesta.
La cât va ajunge salariul minim brut din 1 ianuarie 2019

Executivul a adoptat vineri, 7 decembrie, hotărârea prin care este majorat, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut la 2.080 lei şi, respectiv, la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare, premierul Viorica Dăncilă dând asigurări că salariile şi pensiile vor continua să crească potrivit legii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Marius Budăi modificari salariu minim salariu minim salariu minim diferentiat
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7315
RON
20 Jul
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H