Marius Budăi, noi promisiuni pentru profesorii grevişti. Ce salarii anunţă de la 1 septembrie 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri după discuţia cu profesorii de la Liceul I. L. Caragiale că principiul de la care pleacă în construirea grilei de salarizare pe legea salarizării unice este de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutant

07 iun. 2023, 12:05
Marius Budăi, noi promisiuni pentru profesorii grevişti. Ce salarii anunţă de la 1 septembrie 2023
Marius Budăi, reacție fermă la adresa profesorilor care cer salarii mai mari: ”Nu există un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea”

Marius Budăi face noi promisiuni dascălilor aflaţi în grevă. „Principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare este plecare de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutant”, spune ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Noi am scris în Nota de Fundamentare, le-am explicat profesorilor de ce am trecut în Nota de Fundamentare, am scris principiul de la care plecăm în construcția noii grile. Nu voi discuta neapărat pe închiderea altor grile până nu voi termina discuția pentru Educația. Da, principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare este plecare de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutant”, spune ministrul Muncii, Marius Budăi.  El afirmă că draftul legii salarizării va fi finalizat până pe 15 iulie și aprobat în Guvern pe 1 septembrie.

Greva profesorilor continuă, se anunţă un nou miting. Sindicatele contrazic Ministerul Educaţiei: 86,93% dintre grevişti continuă protestul!

„Până pe data de 15 am termen de la coaliție să finalizeze draftul legii, astftel încât în perioada 15 iulie-1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea legislativă să treacă de guvern și să fie depusă în Parlament. Până acum nicio sarcină primită de la coaliție nu am ratat-o”, încheie Budăi.

Sindicaliștii din învățământ sunt în grevă generală de mai bine de două săptămâni.

Marius Nistor anunţă protest joi sau vineri în Capitală, cu 20.000 de persoane 

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor a anunţat un nou protest al reprezentanţilor din educaţie, joi sau vineri, în Capitală, cu 20.000 de persoane. Despre numărul celor din învăţământ care au renunţat la grevă, el a precizat că s-au retras 15.000 de oameni, iar majoritatea nu sunt membri de sindicat. Procentul este nesemnificativ şi nu influenţează legalitatea acestei acţiuni de protest, a mai spus Nistor.

”În momentul de faţă, greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri şi când colegii noştri vor decide acest lucru. Noi suntem deschişi la negocieri”, a anunţat liderul de sindicat. Întrebat dacă se va ajunge la amânarea examenelor, Marius Nistor a spus: ”Nu ştiu, în momentul de faţă nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor, dar cu cât se lungeşte acest conflict de muncă, există şi acest risc”.

Despre suspendarea grevei doar pe perioada examenelor, Nistor a arătat că Ministerul Educaţiei poate propune dar decizia este strict a cadrelor didactice.

Facturile românilor riscă să sară în aer. Comisia Europeană nu mai prelungeşte compensările la energie
”Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului”, a afirmat el. ”Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţi vizavi de grila de salarizare şi binenţeles salariul debutantului, care ar trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe ecoonomie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”, a mai spus el. Despre protestul de joi, Marius Nistor a menţionat că s-a depus o solicitare pentru acţiuni de protest joi sau vineri, depinde cum vor primi aprobare de la Primăria Capitalei.

El a declarat că 20.000 de persoane vor ieşi în stradă. Despre procentul cadrelor didactice aflate în grevă, Marius Nistor a spus că Ministerul se raportează la total salariaţi. ”În grevă nu sunt doar membri de sindicat. Din datele ministerului, s-au retras 15.000 de oameni, majoritatea nu sunt membri de sindicat. Deci, procentul este nesemnificativ şi nu influenţează, per ansamblu, legalitatea acestei acţiuni de protest”. Marius Nistor a mai subliniat că ”în niciun caz nu trebuie acuzat vreun cadri didactic care s-a retras din acţiunea de grevă că ar fi spărgător de grevă”. Nistor le-a transmis părinţilor că le mulţumeşte pentru sprijin şi să aibă încredere în ei.

”Dacă există această nemulţumire continuă, asta înseamnă că ceea ce s-a solicitat nu s-a oferit în totalitate. Să aibă încredere în noi”, a mai spus Nistor.

Vicepreşedintele FSLI, George Purcaru, a anunţat că sindicatele din învăţământ au invitat Guvernul la discuţii pentru că doresc o soluţie în privinţa revendicărilor. El a precizat că aşteaptă să fie chemaţi la negocieri, menţionând că doresc garanţii ferme că în viitoarea lege a salarizării va fi respectat principiul stabilit cu Ministerul Educaţiei.