Mark Gitenstein şi George Maior, laureaţi ai premiilor revistei „Balcanii şi Europa”

Revista "Balcanii şi Europa" şi-a decernat premiile de excelenţă pentru anul 2012, informează adevarul.ro. La eveniment au fost invitate personalităţi de marcă ale politicii externe, printre care ambasadorul Chinei la Bucureşti, Huo Yuzhen sau ambasadorul Bulgariei, Alexandar Filipov, dar şi personalităţi ale vieţii publice, cum ar fi actriţa Oana Pellea.

RomaniaTV.net
30 nov. 2012, 16:55
Mark Gitenstein şi George Maior, laureaţi ai premiilor revistei „Balcanii şi Europa”

Gala, aflată la a 13-a ediţie, a decernat premii personalităţilor care au avut o contribuţie majoră la imaginea externă a României.

Unul dintre cele mai importante premii ale galei a fost acordat ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Acesta a primit distincţia pentru „Vocaţia Diplomatului de Excelenţă”. Organizatorii au motivat această alegere prin meritele deosebite pe care Gitenstein le-a avut în această vară, în timpul referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Nu a fost uitată nici relaţia bilaterală cu China. Organizatorii i-au înmânat un premiu ambasadoarei Chinei la Bucureşti, Huo Yuzen. Această disctincţie a fost acordată pentru „Vocaţia Cooperării Bileterale”.

George Maior, directorul SRI, a primit un premiu pentru „Vocaţia pentru siguranţă şi cooperare internaţională în domeniul securităţii”

La eveniment ar fi trebuit prezentat şi un mesaj al ministrului de Externe, Titus Corlăţean, dar reprezentantul acestuia, Ion Vişoiu, a plecat înainte de a citi discursul.

Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit, pe 22 noiembrie, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Conform decretului publicat în Monitorul Oficial, decoraţia a fost conferită „având în vedere propunerea ministrului Afacerilor Externe, în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru implicarea personală la dezvoltarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii, precum şi pentru consolidarea Parteneriatului strategic România-SUA”.

Decretul este contrasemnat de către premierul Victor Ponta.

Mark Gitenstein se află la finalul mandatului său în România.