Marko Bela: Ascensiunea Jobbik ne îngrijorează

Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, a declarat că este îngrijorat de ascensiunea Jobbik, care a obţinut aproximativ 20% din voturi la alegerile parlamentare din Ungaria.

RomaniaTV.net
10 apr. 2014, 11:13
Marko Bela: Ascensiunea Jobbik ne îngrijorează

„În ceea ce priveşte ascensiunea Jobbik, e clar că ne îngrijorează şi mă îngrijorează acest procentaj. Dacă vă amintiţi, am avut şi noi astfel de momente în România, când Partidul România Mare a obţinut în 2000, mi se pare, un procentaj de peste 20%. Dar în acest moment, existenţa unui astfel de curent în Ungaria nicicum nu ne ajută”, a afirmat joi Marko Bela la RFI.

El consideră că în întreaga zonă în care ne aflăm „există un astfel de fenomen – revigorarea naţionalismului şi ultranaţionalismului”.

„Eu n-aş restrânge îngrijorarea numai la ceea ce se întâmplă în Ungaria. După părerea mea, în întreaga zonă în care trăim, inclusiv România, dar ceea ce se întâmplă şi în Ucraina şi aşa mai departe, există un astfel de fenomen, revigorarea naţionalismului şi ultranaţionalismului, ceea ce demonstrează că o serie de probleme nu am reuşit să le rezolvăm în aceste decenii, inclusiv ţările care au intrat în UE nu au încă o abordare foarte clară şi foarte corectă a problemei naţionale, pentru că pe acest temei cresc la urma urmei curentele extremiste, curentele ultranaţionaliste”, a spus liderul senatorilor UDMR.

Marko Bela susţine că România are nevoie din partea Ungariei de „forţe politice apte pentru dialog, care optează pentru bună vecinătate, pentru rezolvarea unor probleme etnice prin colaborare şi prin apropiere”.