Marş pentru comemorarea celor căzuţi la Revoluţie, sâmbătă, în Bucureşti

Aproximativ 2.000 de persoane au participat sâmbătă la un marş de comemorare a victimelor Revoluţiei, în Capitală. Manifestanţii au scandat "Demisia", "PSD - Ciuma Roşie", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi".

RomaniaTV.net
22 dec. 2018, 07:06

UPDATE: Sute de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, pentru o acţiune anunţată pe reţelele de socializare drept „22 Decembrie – Revoluţia noastră”, apoi au plecat în marş spre Piaţa Universităţii.

O parte dintre manifestanţi a adus steaguri ale României şi Uniunii Europene. De asemenea, în Piaţa Victoriei a fost desfăşurat, pe jos, un banner pe care scrie „Cinste martirilor pt libertate!”, dar şi un altul, pe care se află o candelă aprinsă, cu fotografii de arhivă din timpul Revoluţiei din 1989.

„Niciodată în cei 29 de ani, în aceasta zi de 22 decembrie nu am fost atât de fericit”, a spus preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Doru Mărieş.

La începutul acţiunii, un grup de persoane a scandat „Rezistăm, nu cedăm!”.

Potrivit mesajului organizatorilor, care i-au rugat pe participanţi să vină cu candele, evenimentul are ca principal scop comemorarea victimelor evenimentelor din decembrie 1989.

„Decembrie 89. 1116 morţi pentru libertate şi dreptate. Ei nu au murit pentru graţierea infractorilor!”, se arată într-un mesaj de pe imaginea de copertă a evenimentului anunţat online. „Ei au crezut în libertate în cele mai negre vremuri ale României”, mai spun organizatorii manifestaţiei despre victimele Revoluţiei din 1989.

Din Piaţa Victoriei oamenii au plecat în marş spre Piaţa Universităţii. Pe drum, manifestanţilor li s-au alăturat alţi oameni, astfel că în jur de 2.000 de participanţi au ajuns, sâmbătă seara, în Piaţa Universităţii, potrivit organizatorilor.

La Piaţa Universităţii şi la Sala Dalles au fost ţinute momente de reculegere, iar în faţa Palatului Regal a fost citită lista „celor 1200 de eroi căzuţi pentru libertate”.

Filosoful Mihai Şora spune că întunericul unei dictaturi nu cade ca o ghilotină, ci se insinuează şerpeşte, iar apoi te cotropeşte şi anunţă că sâmbătă va fi în Piaţa Victoriei.

„Dragi prieteni, întunericul unei dictaturi nu cade ca o ghilotină, fără umbre, neguri premonitorii. Se insinuează şerpeşte, pare molatic şi fără ţintă, te învăluie treptat, te adoarme şi apoi, fulgerător, te cotropeşte. Dar chiar hăul cel mai negru are, undeva, un punct slab: lumina. Pe mâine, la Girafă”, a scris Mihai Şora pe Facebook.