Marţea Albă. Ce trebuie să faci în a treia zi de Paşte ca să ai noroc din plin tot anul

A treia zi de Paști, zi foarte importantă, notată tot cu cruce roșie în calendarul ortodox, este supranumită Marțea Albă. Ce se întâmplă în această zi și care sunt cele mai cunoscute tradiții legate de Marțea Albă. Ce trebuie să facem și ce nu, conform obiceiurilor.

RomaniaTV.net
30 apr. 2019, 05:00
Marţea Albă. Ce trebuie să faci în a treia zi de Paşte ca să ai noroc din plin tot anul

Săptămâna care îi urmează importantei zile de Paști, Învierea Domnului, se numește Săptămâna Luminată și tradițiile românești conferă acestor zile puteri speciale, scrie crestinortodox.ro.

A treia zi de Paşti este, în acelaşi timp numită şi Marţea Albă din Săptămâna Luminată, zi în care nu se lucrează, iar femeile dau de pomană vinul roşu şi pasca rămase de la Paşte.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2019. Când se recuperează 30 aprilie, zi declarată liberă pentru bugetari

În această zi nu efectua munci casnice, deoarece se spune că aduc ghinion. În această zi, nu se spală, nu se calcă, nu se face curat.

De asemenea, în ziua a treia se întorc vizitele făcute în prima zi a Paştelui, iar ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”.

În ultima zi de sărbătoare a Paştelui, în trecut, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată „Umblatul cu pasca”. Obiceiul îşi are originea din vremurile când creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.

În unele zone ale ţării, în a treia de Paşte, finii obişnuiau să dăruiască naşilor şi cumetrii între ei nu numai pască, ci şi colaci. În Moldova, în ziua a treia se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile de la Paști, de Rusalii.