Mărturia cutremurătoare a tatălui Ștefaniei, eleva moartă din Satu Mare: „Am dus-o pe picioare, zâmbind. Și am adus-o acasă în sicriu”

Mărturia cutremurătoare a tatălui Ștefaniei, eleva moartă din Satu Mare. Adolescenta în vârstă de 15 ani nu avea probleme de sănătate majore, iar părinții și profesorii sunt șocați de decesul ei brusc.

26 ian. 2023, 23:21
Mărturia cutremurătoare a tatălui Ștefaniei, eleva moartă din Satu Mare: „Am dus-o pe picioare, zâmbind. Și am adus-o acasă în sicriu”
Părinții Ștefaniei sunt distruși de durere

Mărturia cutremurătoare a tatălui Ștefaniei, eleva moartă din Satu Mare.  În cauză s-au sesizat inclusiv Colegiul Medicilor Satu Mare, dar și alte comisii de specialitate, care vor face verificări, susțin reprezentanții Spitalului Județean Satu Mare.

Suntem alături de familia minorei R.K.S. decedate la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 18.01.2023, exprimându-ne întreaga noastră compasiune, cu precizarea că s-au făcut toate demersurile necesare în vederea analizei acestui caz din punct de vedere medico-legal, profesional și etic de către comisii de specialitate distincte, inclusiv Colegiul Medicilor, având ca obiectiv identificarea eventualelor erori sau abateri de la normele practică și conduită etică și deontologică. La momentul finalizării acestor demersuri vor fi aplicate imediat toate măsurile care decurg din normele legislative în vigoare„, este mesajul Spitalului Județean Satu Mare.

Citește și: Ea este Ștefania, fata din Satu Mare ucisă de o banală pneumonie: ”Am fi vrut să cânți alături de noi”

Mărturia cutremurătoare a tatălui Ștefaniei

Părinții Ștefaniei sunt distruși de durere și au semne mari de întrebare cu privire la cele întâmplate.   „Cum a fost posibil să intre fata zâmbind la Urgență, iar peste o oră să moară?! Am dus-o pe fiica mea la medicul de familie în cursul zilei de luni. A spus că se simte puțin rău. Am primit un bilet de trimitere la un pediatru. Am făcut raze și au spus că nu e nimic.

A făcut și un test de gripă, care a ieșit negativ. Nu a avut nimic grav când a trimis-o acasă. Nu i-a prescris nimic și ne-a programat pe data de 25 la ORL (…) Fata a spus că o apasă ceva în spate, de asta am fost la medic luni. Am mers acasă și a spus că vrea să meargă marți la școală pentru că trebuie să predea portofoliul la matematică, a spus că se simte bine după ce a venit de la spital. Miercuri a spus că iar o apasă la spate, i-am mai făcut o programare la o clinică„, spun părinții fetei.

Mama Ștefaniei, ajutată de sora sa, a reușit să o ducă pe fată la UPU, unde susține că Ștefania a fost jignită de un cadru medical. „Medicul de la UPU i-a cerut să se dezbrace. Eu i-am dat jos tricoul, dar fetiței i-a fost rușine să își dea jos sutienul. Eu i-am zis la fetiță să se lase consultată. Apoi, medicul mi-a reproșat că fetița e obeză și isterică, cu o voce ridicată. Apoi, a urmat un EKG, iar eu l-am întrebat că ce ar putea să aibă.

Iar medicul a spus să tac din gură. Apoi, medicul mi-a spus că are diabet și că o să fie internată. În ultimele clipe să audă fata că îi obeză și isterică… Nu pot să trăiesc cu cuvintele astea (…) Apoi, a venit un domn la mine și mi-a spus că fetița e resuscitată și să nu am prea mari speranțe„, povestește mama Ștefaniei.

Medicii spun că fiica noastră a murit în urma unei infecții la mai multe organe, respectiv la rinichi, vezica urinară, ovare și plămâni (…) Eu nu știu cine o greșit sau ce s-a întâmplat, că nu îs doctor. Eu doar atâta pot să zic, că pe fiica noastră am dus-o înauntru pe picioare, zâmbind înauntru. Si apoi am adus-o acasă în sicriu„, a spus și tatăl îndurerat.

Protest în fața Spitalului Județean Satu Mare

Câteva sute de persoane au protestat, joi seara, în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, revoltate de modul în care a fost tratată eleva de 15 ani care a murit la mai puţin de o oră după ce a intrat în unitate.

Oamenii s-au adunat în parcul din faţa UPU, unde au aprins lumânări şi au depus flori lângă fotografia Ştefaniei, după care au blocat drumul din faţa spitalului, au cerut să se facă dreptate strigând „afară criminalii din spitale”, „demisia”, „criminalul”, „să plătească”. Ei au cerut demisia medicului, care a mai fost concediat în 2016 tot în urma unor reclamaţii, dar care a fost reangajat după ce a câştigat în instanţă.

Managerul Spitalului Judeţean, Adrian Marc, a declarat că sunt în desfăşurare mai multe anchete, fiind aşteptat rezultatul anchetei Colegiului Medicilor care să arate cauzele şi împrejurările în care a avut loc decesul şi dacă medicul care a tratat-o pe elevă a procedat corect sau este vorba despre un caz de malpraxis. El a afirmat că la adresa medicului este o singură plângere.

Este o comisie care poate stabili dacă este vorba sau nu despre o culpă medicală. Cazul este în analiză la Colegiul Medicilor, eu nu am cum să exercit presiune asupra lor. Îmi doresc obiectivitate şi doresc măsuri cât mai rapide, mai curate şi concrete.

Nu am ce să ezit, nu am nicio datorie faţă de doctorul în cauză sau alte cadre. Eu îmi doresc să se ia măsurile corecte. Eu în două rânduri repetate am fost asociat că instig oamenii să vină să depună reclamaţii împotriva unui cadru medical. Nu e vorba că instig, dar am zis ‘daţi-mi muniţie pentru război’. Vă asigur că ceea ce trebuie făcut voi face„, a spus Adrian Marc.

Potrivit unui comunicat al SJU, tânăra a murit după al doilea stop cardiorespirator, având probleme de respiraţie. „În data de 18.01.2023, ora 15,21 s-a prezentat la UPU o minoră în vârstă de 15 ani cu următoarele semne de detresă cardio-respiratorie: slăbiciune, paloare, tahicardie, saturaţie oxigen 88%. A fost preluată de echipa de Urgenţe majore şi intubată, primele investigaţii pledând pentru un cord pulmonar acut şi suspiciune de tromboembolism pulmonar, motiv pentru care se recurge la manevra de tromboliză.

În ciuda eforturilor conjugate ale echipei multidisciplinare (pediatru, cardiolog, terapie intensivă) de susţinere a funcţiilor vitale, starea generală a pacientei se alterează galopant, survenind un stop cardiorespirator resuscitabil. La aproximativ 30 minute, ora 19,10 intervine decesul, urmare a celui de-al doilea stop cardiorespirator, din păcate, iresuscitabil de această dată”, a precizat sursa citată.