Mărturia dureroasă a unui elev olimpic: Nu coronavirusul mi-a luat şansa, ci ministerul!

Elevii din România sunt revoltaţi din cauza deciziei Ministerului Educaţiei şi Cercetării în ceea ce priveşte anularea olimpiadelor şcolare. Şcolarii spun că aceste competiţii se pot susţine fără a încălca normele de siguranţă prin intermediul dispozitivelor din unităţile de învătământ.

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 20:05
Mărturia dureroasă a unui elev olimpic: Nu coronavirusul mi-a luat şansa, ci ministerul!

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceana a Elevilor (AVE) au contestat decizia Ministerului Educaţiei şi Cercetarii de a anula desfăşurarea olimpiadelor şcolare.

„Semnalăm faptul că aceste competiţii se pot susţine într-un mod sigur, fără a încalca normele de siguranţă şi prin intermediul dispozitivelor din unităţile de învătământ. Avand în vedere faptul că suntem printre singurele ţări care au luat măsuri de suspendare a acestor concursuri, solicităm ferm desfăşurarea olimpiadelor şcolare. De asemenea, amintim faptul că olimpiadele promovează excelenţa şcolara şi împing elevii să studieze suplimentar, adesea cedându-şi din timpul lor liber pentru studiu. Astfel, multor elevi români care doresc să se dedice, le sunt acordate anual premii recunoscute atât naţional, cât şi internaţional, precum şi burse de performanţă”, au transmis reprezentanţii asociaţiilor elevilor.

Declaraţia emoţionanta a unui elev din Cluj

„Pentru o olimpiadă se lucrează mult. Foarte mult. Din toată viața mea, cele mai productive perioade au fost cele de dinaintea olimpiadelor, perioade de care îmi amintesc cu drag, în care mă culcam la 10 obosit și la 5 dimineața mă apucam din nou de lucru. Și tot așa, pentru luni întregi chiar (zic așa pentru că sigur sunt care au lucrat mult mai mult decât mine)

Cum nu am posibilități financiare mari, m-aș fi orientat pe ceva cu burse. În situația mea sunt mulți olimpici români, și majoritatea încearcă să obțină burse, în condițiile în care costurile în USA pot ajunge la peste 51.000 de dolari pe an.

Ca să se știe la ce îți deschide accesul olimpiada – prieteni buni de-ai mei studiază la MIT, Oxford, Cambridge, Harvard sau Stanford. La astfel de facultăți o medalie/ rezultat la o olimpiadă internațională cântărește foarte greu. Trebuie doar dorință. În străinătate, dar și la noi, s-au dat examene online cu două camere (față, spate), microfon pornit permanent. Evident că nu e ca și experiența reală, dar măcar este ceva cu care putem merge înainte. Profesorii ne-au spus că asta e, anul 2020-2021 e pierdut.

Unde lovește cel mai tare acum decizia Ministerului? În elevii de clasele a 11-a, pentru care un rezultat la olimpiadă putea să îi califice pentru cele mai mari facultăți din lume, cel puțin să îi ia în considerare.

În elevii de clasa a 12-a care mai vor să reușească pe ultima sută de metri, din ambiții personale, sau poate tot pentru o facultate. În clasa a 11-a mi s-a luat deja șansa de a participa, după trei ani de muncă, iar acum mi se ia șansa de a-mi împlini visul, de a-mi demonstra că pot, și de a termina liceul cu un rezultat care să-mi aducă mulțumire”, a spus Bogdan, pe contul de Facebook.

Citeşte şi: Olimpiadele, competiţiile şi activităţile şcolare şi extraşcolare nu vor mai fi organizate în anul şcolar 2020-2021 – DOCUMENT