Mărturii CUTREMURĂTOARE despre explozia din Călăraşi. Vezi imagini cu apartamentele distruse VIDEO

Mărturii cutremurătoare şi imagini şocante în apartamentele afectate de explozia de la Călăraşi. Oamenii îşi amintesc cu groază cum au încercat să îşi salveze vieţile sărind pe geam. Sâmbătă, ei s-au întors la locul dezastrului pentru a încerca să recupereze din bunuri. Cu ochii în lacrimi şi-au privit munca de o viaţă distrusă: apartamente pentru care încă plătesc rate la bancă şi în care nu ştiu când se vor putea întoarce.

28 dec. 2013, 11:03
Mărturii CUTREMURĂTOARE despre explozia din Călăraşi. Vezi imagini cu apartamentele distruse VIDEO

Autorităţile încearcă să readucă lucrurile la normal după explozie şi au reluat furnizarea utilităţilor pe scara afectată de deflagraţie, potrivit România TV. Între timp, locuitorii din blocul groazei povestesc coşmarul prin care au trecut. Oamenii îşi amintesc şi acum cu groază momentul producerii exploziei. Pe unii, i-a surprins în timp ce dormeau.

M-am trezit cu câteva bucăţi de rigips pe mine şi bucăţi din şifonier. Uşa nu o mai aveam la intrare, în schimb peste tot erau pereţi, moloz, nici nu aveai cum să ieşi pe uşă„, a povestit un locatar.

Oamenii au sărit direct pe geam pentru a-şi salva viaţa. Nu au mai avut timp să se gândească şi la bunurile lor. „Tot apartamentul este devastat. Trebuie să mă mut. Lucrurile care au rămas întregi le vom salva, le vom duce la prieteni„, a spus un alt locatar.

Autorităţile încearcă să readucă lucrurile la normal. Primul pas, reluarea furnozării utilităţilor. „De vineri seară, apartamentele afectate au fost alimentate cu gaze, energie electrică şi apă. O singură scară a rămas nealimentată, pentru că ancheta nu a permis verificarea a cinci scări„, a declarat prefectul de Călăraşi, George Iacob.

Proprietarii din apartamentele devastate au încercat sâmbătă să mai recupereze din bunurile împrăştiate peste tot. Apoi s-au întors tot la rudele şi prietenii care momentan le oferă adăpost.

CITEŞTE ŞI: O NOUĂ IPOTEZĂ în cazul exploziei de la Călăraşi. Ce au găsit anchetatorii la locul deflagraţiei

Prefectul George Iacob a declarat, sâmbătă, că autoritățile locale așteaptă permisiunea anchetatorilor pentru a începe reparațiile la imobilul afectat de deflagrație.

Acum așteptăm cercetarea cheie și împreună cu autoritățile locale să vedem ce este de făcut, care sunt pașii pentru a degaja resturile de materiale de construcții și să se poată apuca de refacerea planșeului și așa mai departe, dar asta după ce ni se va permite de către organul de cercetare penală„, a afirmat prefectul județului Călărași, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă au fost identificate sursele de finanțare necesare refacerii blocului afectat de explozie, prefectul George Iacob a spus că în mod cert nu va fi vorba despre „o lucrare de cinci lei” și că, în funcție de evaluări, se va stabili dacă banii vor fi alocați din bugetul autorităților locale sau dacă se va solicita ajutor din partea Guvernului.

Nu putem spune că urmarea deflagrației ar fi o lucrare de cinci lei. Așteptăm să se termine toată evaluarea și, în funcție de devizele făcute de către experți, cu siguranță se va ajunge la o sumă și pe urmă vedem ce se poate face. Ori, probabil, va fi suportată de către autoritățile locale, e posibil să fie făcut și un demers pentru ajutor guvernamental, aceste lucruri le vom ști în perioada următoare. Deocamdată ne interesează ca cetățenii să-și poată relua viața în mod normal la apartamentele lor” a mai spus prefectul județului Călărași.