MARY ANNING, cel mai mare descoperitor de fosile, celebrat de Google la 215 ani de la naşterea sa

MARY ANNING este readusă în actualitate de Google. Motorul de căutare sărbătoreşte, miercuri, 215 ani de la naşterea paleontologului britanic Mary Anning. Ea a devenit celebră pentru fosilele descoperite în oraşul său natal.
Filip Stan
21 mai 2014, 04:26
MARY ANNING, cel mai mare descoperitor de fosile, celebrat de Google la 215 ani de la naşterea sa

MARY ANNING, cel mai mare descoperitor de fosile, celebrat de Google la 215 ani de la naşterea sa. Doodle-ul realizat de Google o prezintă pe cercetătoarea britanică în timpul unei dintre faimoasele sale descoperiri. Logo-ul companiei este realizat, de această dată, din oasele dinozaurului descoperit de Mary Anning. Publicul este direcţionat către pagini cu informaţii despre viaţa şi descoperirile paleontologului după ce face click pe imaginea prin care ea este celebrată.

MARY ANNING şi descoperirile care au uimit lumea

MARRY ANNING s-a născut pe 21 mai 1799 într-o familie săracă din Lyme Regis. Condiţia materială precară nu a împiedicat-o, însă, să-şi facă un nume în domeniul paleontologiei, aceasta fiind şi singura sursă de venit a ei şi a familiei sale. Lyme Regis era „căminul” unor fosile datând din Jurasic, iar paleontologul britanic trăia din comercializarea descoperirilor sale.

Una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută de fratele lui Mary Anning, care, în anul 1811, a găsit fosila unei creaturi marine, denumită ihtiozaur, ajutat de sora lui, care atunci avea doar doisprezece ani. Cu toate acestea, dintre toţi membrii familiei, Mary Anning a dovedit că are cea mai mare înclinaţie şi pricepere în acest domeniu, furnizând părinţilor şi fratelui ei suficiente descoperiri pe care să le poată comercializa.

MARY ANNING, cercetătoarea care a murit de cancer la sân la doar 47 de ani

 

MARY ANNING a fost cea care a descoperit primul schelet de plesiozaur, în iarna anilor 1820-1821. Următorul astfel de schelet a fost descoperit tot de ea, în anul 1823. Numele său nu a apărut, însă, în documentele care au marcat aceste descoperiri, ci au fost atribuite celor care le-au achiziţionat de la ea. Impresionat de viaţa familiei Anning, un colecţionar de fosile s-a oferit să-şi scoată la licitaţie întreaga colecţie şi să doneze suma obţinută acesteia, fiind de părere că situaţia precară în care se află este nedreaptă.

MARY ANNING, 215 de ani de la naştere: Google îi dedică un logo special

MARY ANNING este că aceasta şi-a părăsit o singură dată oraşul în care s-a născut, oamenii de ştiinţă intersaţi de fosilele pe care le-a descoperit venind personal în Lyme Regis să le vadă. În ultimii ani ai vieţii sale, Mary Anning a fost ajutată financiar de mai multe instituţii. Începând cu anul 1838, British Association for the Advancement of Science i-a oferit lui acesteia o sumă de bani anual şi aşa a făcut şi Geological Society of London.

Pe 9 martie 1987, la doar 47 de ani, MARRY ANNING moare, răpusă de cancer la sân, o boală care i-a afectat activitatea în ultimii ai vieţii. Descoperirile şi activitatea pe care a desfăşurat-o i-a determinat pe mulţi să o considere cel mai mare descoperitor de fosile. Cu un an înaintea decesului, ea a fost numită membru onorific al Muzeului Dorset County.

 

MARY ANNING reuşea în urmă cu aproape două secole să uimească pe toată lumea cu o serie de descoperiri „bizare” făcute pe o plajă din Marea Britanie. Din straturile de calcar, paleontoloaga scotea la lumină, după milioane de ani de „conservare”, fosilele unor creaturi impresionante.

Mary Anning avea să devină cunoscută în lume pentru descoperirea unor fosile importante, în straturile de fosile marine din epoca Jurasicului din Lyme Regis (foto). Munca lui MARY ANNING a contribuit la schimbările fundamentale în gândirea ştiinţifică despre viaţa preistorică şi istoria Terrei, care au avut loc la începutul secolului 19. 

Descoperirile lui MARY ANNING includ un schelet de ihtiozaur, primele schelete de plesiosaur, primul schelet de pterosaur din afară Germaniei şi fosile marine. Din cauza ateismului său şi a faptului că era femeie, lucrările lui MARY ANNING nu au fost publicate şi rareori i se acordă credit pentru meritele sale ştiinţifice.

Citeşte şi

MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI, LA 296 DE ANI DE LA NAŞTERE

MARY ANNING este oferită acum drept exemplu de caz în care ştiinţa a învins Biserica. Faptul că multe dintre creaturile descoperite şi identificate de MARY ANNING nu păreau să mai existe pe Pământ, ridica o problemă legată de învăţăturile Bibliei, şi anume că Dumenzeu, prin Noe, a salvat toate animalele de marele Potop. 

Cuplată cu o altă credinţă, aceea că Dumnezeu a dat lui Adam control asupra tuturor creaturilor care se mişcă pe Pământ, se credea că este imposibil ca o specie să dispară.

Descoperirea lui MARY ANNING şi argumentele lui Georges Cuvier şi ale altor oameni de ştiinţă, au invalidat poziţia Bisericii.

Contemporană cu Charles Darwin, MARY ANNING este printre primii oameni care descoperă dovezi cu privire la ceea ce avea să devină Teoria Evoluţiei. Societatea în care trăia din păcate nu i-a recunoscut foarte mult din meritele pentru muncă depusă din cauza simplului motiv că era femeie.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
George Simion sfidează românii care l-au votat! Ce a spus după numărarea tuturor voturilor
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur după alegeri. Demisie în bloc, haos pe scena politică
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Pensii MAJORATE pentru toți pensionarii! Când intră în vigoare
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
Vești triste pentru români: Dispar 6 zile libere legale din calendar începând cu 2026
MediaFlux
Criză majoră la vârful PSD: Se cere plecarea lui Ciolacu și a întregii echipe din conducere. Cine i-ar lua locul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica