Masă caldă în şcoli 2024. Ce conţine meniul elevilor de 15 lei pe zi

Guvernul a anunțat lansarea Programului Național „Masă Sănătoasă” (PNMS), prin care va oferi mese calde elevilor din învățământul preuniversitar.

17 ian. 2024, 11:08
Masă caldă în şcoli 2024. Ce conţine meniul elevilor de 15 lei pe zi

Masă caldă în şcoli 2024. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că luni a fost semnat Ordinul de ministru privind criteriile care vor sta la baza înscrierii unităţilor de învăţământ în programul ”Masa caldă în şcoli”. Deca afirmă că numărul de beneficiari estimat pentru acest an va fi de aproximativ 420.000, mai mult decât dublu faţă de anul trecut, iar numărul şcolilor în care acest program va fi implementat va creşte de la 450 la 1.000.

Săptămâna trecută, pe final, a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru instituirea programului naţional ”Masă sănătoasă”. Bugetul este de 1.139.000.000 de lei. Astăzi s-a semnat şi Ordinul de ministru cu criteriile, urmând să fie primite propunerile de completare a listei de şcoli – pentru că cele 450 de şcoli la nivel naţional care au fost în program anul trecut rămân în program – numărul şcolilor se va suplimenta până la 1000 şi, după ce vom primi propunerile de la Inspectorate, se va emite încă un Ordin comun cu Ministerul Agriculturii, un ordin de ministru, cu lista şcolilor şi apoi Hotărârea de Guvern cu alocări bugetare”, a declarat Ligia Deca luni, în timpul unei vizite în judeţul Prahova.

Ministrul Educaţiei face iar promisiuni: 2024 va fi ultimul an cu şcoli care au WC în curtea şcolii

Conform acesteia, Ministerul Educaţiei se aşteaptă ca anul acesta numărul copiilor care vor beneficia de masă caldă la şcoală să ajungă la 420.000, faţă de 180.000 anul trecut. „Ne dorim să ajungem, în primă fază, la un milion de beneficiari şi apoi să putem generaliza acest program”, mai spune ministrul.

Actul normativ aferent a fost adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, iar programul începe de anul acesta. Astfel, statul va acorda zilnic, cu titlu gratuit, un sprijin alimentar constând într-o masă caldă (sau un pachet alimentar, acolo unde masa caldă nu poate fi asigurată).

Valoarea pachetului va fi de 15 lei/beneficiar/zi, cu TVA. Programul va funcționa în paralel cu Programul pentru școli 2023-2029. Pentru anul 2024, lista unităților de învățământ preuniversitar selectate conform hotărârii Guvernului pentru a fi incluse în PNMS se aprobă în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia. Sarcina de a face selecția  va reveni Inspectoratelor Școlare Județene. Masa caldă urmează să fie servită în cantinele școlare, acolo unde acestea există, sau în regim de catering, iar acolo unde nu există niciuna dintre posibilități se vor distribui pachete alimentare.

Masă caldă în şcoli 2024: Primăriile vor alege distribuitorii

Finanțarea programului e asigurată din bugetul de stat. În cazul în care autoritățile locale identifică și atrag alte surse de finanțare, ele vor putea majora limita de 15 lei. Primăriile vor trebui, totodată, să înceapă procedurile pentru selectarea firmelor care vor distribui aceste alimente.

A început distribuirea cardurilor educaţionale de 500 de lei, dar acestea nu sunt încă încărcate
Potrivit specificațiilor tehnice ale actului normativ, masa caldă pentru elevi va trebui să respecte o serie de norme minime. Astfel, nu se vor adăuga aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust. De asemenea, nu se vor permite mâncărurile precum tocături prăjite, ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor, nu se vor distribui cremele cu ouă și frișcă, maioneze, indiferent de anotimp etc. Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește, mai precizează actul normativ. Pe lista meniurilor acceptate figurează supele și ciorbele de pui, vacă și legume, piureul, mazărea și legumele cu pui, sufleul de cartofi și legume, ciupercile, omleta, macaroanele, sandviciurile cu piept de pui, șuncă, legume, cașcaval etc.

Ce vor primi elevii: obligatoriu,în meniul de 15 lei, va fi şi un fruct

Acolo unde nu se poate asigura o masă caldă, elevii vor primi un pachet alimentar, care va avea următoarea componență: produse de panificație din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului și legume – roșii, castraveți, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25% din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.