Masa de Paște va costa o avere! Cât vor scoate românii din buzunare pentru bucatele tradiționale

Prețurile uriașe ne afectează pe toți. De la zi la zi, observăm în magazine, cum prețurile se modifică, spre panica tuturor. Cât de scumpă va fi masa de Paște în 2023 și cât vom fi nevoiți să scoatem din buzunar pentru un kilogram de miel?

29 ian. 2023, 19:10
Masa de Paște va costa o avere! Cât vor scoate românii din buzunare pentru bucatele tradiționale
Cât de scump o să fie mielul de Paște

Cât de mult vom cheltui pentru masa de Paște? Cu toate că s-a vorbit constant despre faptul că rata inflației a ajuns într-un punct în care a stagnat și ar urma să o ia pe o pantă descendentă, scumpirile se pare că nu se opresc aici. După unule dintre cele mai scumpe sărbători de iarnă, se pare că nici Paștele nu o să fie mai ieftin. Mesele bogate s-ar putea să rămână un vis frumos pentru românii, care se vor lovi în magazine de prețuri record. Alimentele care intră în bucatele tradiționale favorite ale românilor vor fi extrem de scumpe. Cât va costa kilogramul de carne de miel?

Citește și: Calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare 2023. Unele probe sunt organizate în vacanța de Paște

Crescătorii de animale anunță că vor fi prețuri record pentru carnea de miel, iar acest Paște urmează să fie unul extrem de costisitor. Inflația ridicată și costurile mari din energie au dus la scumpiri exagerate ale cerealelor și imputurilor. Astfel, vor nu vor, crescătorii sunt obligați să majoreze la rândul lor prețurile.

De exemplu, la fermele din județul Mureş, mieii cântăresc între 9 și 12 kg, iar ciobanii spun că, dacă va exista cerere, îi vor sacrifica la începutul lunii aprilie.

„De Paşte, greutatea lor va ajunge la aproximativ 20 de kg, eu am vândut doar în viu, iar preţul a fost de 20 de lei”, a spus Balint Hunor, proprietar de oi.

Cât de scump o să fie mielul de Paște

Deocamdată, în România, preţul este aproximativ la fel ca cel de anul trecut, adică  20 de lei kg în viu și 40 de lei tranșat, însă prețurile variază între 50 și 65 de lei în măcelărie și în supermarket. Totuși, dacă privim comparativ cu anii anteriori, prețurile sunt acum uriașe.

De la an la an, carnea de miel din România a suferit creșteri spectaculoase de preț. Astfel, dacă am vorbi de un preț maxim de 60, asta ar însemna o scumpire de aproximativ 50% faţă de 2021. Atunci, prețul pentru un kilogram de carne de miel se încadra în intervalul 30-35 de lei. Anterior, în primul an de pandemie, 2020, prețul kilogramului de miel se vindea cu prețuri mai ce nu treceau de 29 de lei. În marile magazine din București, prețurile porneau de la 24,99 – 26,99 lei/kg carcasă, până la 29,99 lei/kg – la anumite categorii.

Citește și: ZILE LIBERE 2023. Câte zile libere sunt de Revelion, de Paşte şi Crăciun. Vestea bună vine de la minivacanţe