Masa de Revelion 2023. Ce e bine să ocoleşti în noaptea dintre ani

Revelionul este prilejul prin care  ne adunăm cu toții la masă alături de familie și prieteni . Știm , însă , câți aditivi alimentari, câtă sare și cât zahăr consumăm la masa de Revelion?

30 dec. 2022, 22:57
Masa de Revelion 2023. Ce e bine să ocoleşti în noaptea dintre ani

Masa de Revelion 2023, o provocare pentru toată lumea. La 100g de mâncare putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari ), 31 g de sare , de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății  și 81g de zahăr, de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi a Organizației Mondiale a Sănătății, scrie Infocons.

Ne place să așezăm cu drag pe platou aperitive care sunt foarte apreciate și importante fiindcă deschid marele ospăț .

Printre acestea, valsează spre încântarea ochilor noștri :

– Brânza topită (folosită la diverse umpluturi)

– Șuncă de praga

– Bacon

– Parizer de pasăre

– Parizer de porc

– Cabanos

Un sos de ketchup, muștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare.

Din când în când îl mai acompaniază și pâinea, dar nu în exces . Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor .

Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată, iar untul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția și margarina, doar pentru a-l saluta.

Revelion România TV, cel mai aşteptat program la noaptea dintre ani. Artişti, politicieni şi jurnalişti vor face spectacol de 5 stele în noaptea dintre ani VIDEO
Înghețata așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera.

După atâta mâncare și dans , dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai , sau ne delectam cu bere cu fructe , iar pentru copii , o sampanie cu suc de fructe .

La finalul mesei , mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat .

Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat , de unde plecăm cu toții fericiți , luând la pachet câteva E-uri în plus , sare și zahăr.

Cu acestea fiind spus e, putem spune că la masa de Revelion consumăm până la :

– 169 de E-uri (aditivi alimentari)

– 31g de sare

– 81g de zahăr

Cele mai intalnite E-uri din alimentele mentionate sunt: E 300 , E330 , E412 , E440 , E451 și E120 .

Ne-am gândit oare și care este amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Revelion ? De exemplu , dintr-un kg de amestec de carne tocată ( vită și porc ) , 200 de grame de orez , 4 cepe , 200 de grame de afumătură ,  pastă și suc de tomate și bineînțeles , foile de la 2 verze , obținem 50 de sarmale , echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e . Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma , vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg , de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale , în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci .

În cazul salatei Boeuf , diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită , care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e ( a variantei vegane ) la 39,8 kg CO2e , adică de 18,5 ori mai mult la rețeta clasică ( carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne ) .

REVELION ROMÂNIA TV. Imagini în premieră din spatele camerelor de filmat. Confruntarea starurilor într-un show nemaivăzut. Victor Ciutacu și Dragoș Bistriceanu, duet de senzație