Masacru în Congo: cel puţin 27 de morţi, toţi ucişi cu macete

Acest masacru a avut loc după aproape o lună de calm relativ înregistrat la Beni, unde armatele congoleze şi ugandeză desfăşoară operaţiuni militare comune împotriva ADF de la sfârşitul lunii noiembrie.

29 mai 2022, 07:46
Masacru în Congo: cel puţin 27 de morţi, toţi ucişi cu macete

Cel puţin douăzeci şi şapte de civili au fost ucişi sâmbătă, la Beni, în estul Republicii Democrate Congo, de membri ai grupării armate Forţe Democratice Aliate (ADF), potrivit unui nou raport provizoriu al armatei şi al observatorilor, scrie lalibre.be.
„Când am ajuns, era deja târziu pentru că ADF-ul inamic ucis deja mulţi dintre concetăţenii noştri cu macete”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt, căpitanul Anthony Mualushayi.

„I-am urmărit. Vă informez că soldaţii noştri au neutralizat şapte ADF-uri. Un soldat ADF a fost capturat în timpul operaţiunii de căutare a acestei zone în partea de vest a Naţionalei N°4 de unde inamicul a fugit după ce a fost îndepărtat din cetăţile sale”, a adăugat acesta. ofiţer.

Acest masacru a avut loc după aproape o lună de calm relativ înregistrat la Beni, unde armatele congoleze şi ugandeză desfăşoară operaţiuni militare comune împotriva ADF de la sfârşitul lunii noiembrie, în principal la est de drumul naţional N°4.

Ucraina susţine că un acord cu Rusia nu valorează nimic: „Un barbar nu poate fi oprit decât prin forţă”

Sudan: Doi morţi în noi manifestaţii împotriva puterii militare

Doi protestatari au murit sâmbătă în represiunea manifestaţiilor care continuă în Sudan la şapte luni după o lovitură de stat care a privat ţara, una dintre cele mai sărace din lume, de orice ajutor internaţional, potrivit unor surse medicale, notează AFP.

Comandanţii ruși se plâng că militarii nu vor să lupte la Harkov – interceptare SBU AUDIO
Un protestatar a fost „împuşcat” de forţele de securitate, iar al doilea a murit „sufocat de grenadele lacrimogene” la Khartoum, a făcut cunoscut un sindicat al medicilor pro-democraţie.

 

Aceste decese ridică la 98 numărul morţilor în represiunea manifestaţiilor împotriva puterii militare la putere după puciul condus la 25 octombrie de şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, potrivit acestei surse.

De la acea dată, sute de alţi manifestanţi au fost răniţi şi tot atâţia arestaţi.

Puciul a pus capăt brutal unei fragile împărţiri a puterii între civili şi militari după demiterea de către armată în 2019 a dictatorului Omar al-Bashir în fruntea ţării timp de trei decenii.

Naţiunile Unite şi Uniunea Africană – care a suspendat Sudanul – pledează pentru un dialog între toate forţele politice, sub pedeapsa de a vedea ţara scufundându-se definitiv „la nivel economic şi de securitate”.

Deja, potrivit ONU, unul din doi sudanezi va suferi de foame până la sfârşitul anului.

Dar, din cauza loviturii de stat, civilii refuză să dialogheze cu militarii care cer „compromisuri” din partea activiştilor pro-democraţie.