Masca de protecţie NU mai este obligatorie la New York. Restricţia a fost declarată neconstituţională

Legea „a fost promulgată și adoptată ilegal de către o agenție de stat a ramurii Executive și, prin urmare, nulă și inaplicabilă din punct de vedere juridic”, a scris Rademaker.

25 ian. 2022, 18:39
Masca de protecţie NU mai este obligatorie la New York. Restricţia a fost declarată neconstituţională

Masca de protecţie nu mai este obligatorie în SUA. Un judecător din New York a decis că obligativitatea purtării măștilor de protecție pe teritoriul statului este neconstituțională și, prin urmare, nu poate fi pusă în aplicare, informează Business Insider. La fel ca în România, asemenea decizii nu pot fi luate de ramura executivă a puterii, ci trebuie să aibă la bază acte normative adoptate de legislativ.

Certificatul verde, noi reguli de circulaţie în UE de la 1 februarie 2022
În decizia sa de luni, judecătorul de la Curtea Supremă a distictului Nassau, Thomas Rademaker, a declarat că guvernatorul Kathy Hochul și Departamentul pentru Sănătate al statului nu au autoritatea de a pune în aplicare o asemenea decizie, care este în vigoare din decembrie, și că obligativitatea de a purta masca de protecţie nu a avut aprobarea parlamentului statului.

Legea „a fost promulgată și adoptată ilegal de către o agenție de stat a ramurii Executive și, prin urmare, nulă și inaplicabilă din punct de vedere juridic”, a scris Rademaker.

The New York Times informează că decizia va anula obligativitatea purtării măștii în locuri publice, inclusiv în școli, dar că hotărârile adoptate la nivel local vor rămâne în vigoare.

„Suntem puternic în dezacord cu această hotărâre și analizăm orice opțiune pentru a inversa imediat efectul aceastei decizii”, a spus Hochul într-un comunicat. Ea a adăugat că măsurile declarate nelegale de justiție „ajută la prevenirea răspândirii COVID-19 și la salvarea de vieți”.

Donald Trump, necruţător cu Joe Biden: „Criza dintre Ucraina şi Rusia nu s-ar fi putut întâmpla niciodată sub administraţia mea”
Măsura, care a intrat în vigoare pe 13 decembrie, impunea newyorkezilor să poarte măști de față în locuri publice interioare, inclusiv centre comerciale, clădiri de birouri, restaurante și lăcașuri de cult, precum și în transportul public. Companiile și localurile în care se intră doar cu dovada vaccinării au fost scutite.

Obligativitatea trebuia să expire pe 15 ianuarie, dar Departamentul de Sănătate al statului a prelungit regula cu încă două săptămâni, până la 1 februarie.

„Promulgarea oricăror legi în acest scop este încredințată exclusiv Legislativului de stat”, a scris Rademaker în decizia sa. „În timp ce intențiile comisarului Bassett și ale guvernatorului Hochul par a fi îndreptate direct spre a face ceea ce ei cred că este corect pentru a proteja cetățenii statului New York, ei trebuie să-și ducă propunerea în fața Legislativului statului”, a spus judecătorul.

„Nicăieri în Legea sănătății publice nu i se acordă comisarului autoritatea de a face o lege”, a scris Rademaker. „În timp ce comisarul poate adopta reguli care par a avea puterea, efectul și greutatea deplină a unei legi, acele reguli trebuie să fie adaptate, corelate în mod necesar și atașate unei legi adoptate de Legislativul de stat”.

Rademaker a adăugat că analiza sa s-a limitat la chestiunile de formă în privința adoptării actului și nu pune sub semnul întrebării eficacitatea sau necesitatea măștilor în prevenirea răspândirii coronavirusului.