Mașina electrică futuristă care va detrona Tesla. Se alimentează cu energie solară și nu trebuie să fie conectată la priză

Aptera, supranumită Ucigașa de Tesla, se încarcă cu energie solară, are o autonomie de 1.600 de km și costă 30.5000 de euro.

02 feb. 2023, 10:59

Mașina electrică Aptera costă mai puțin decât o Tesla și are șanse mari să devină mai populară decât mașinile lui Elon Musk. Potrivit producătorului californian, există deja 40.000 de rezervări de la cumpărătorii interesați de autoturismul futurist, scrie The Sun.

Primele 5.000 de autoturisme de acest fel vor fi modele Launch Edition și vor avea numai trei roți. Acest model folosește „motoare în roți”, cu un motor electric care alimentează fiecare roată. Potrivit experților, acest lucru o face foarte eficientă.

Are 171 de cai putere, are două locuri și ajunge de la 0 la 100 de km/h în doar patru secunde. Viteza maximă este de 163 de km/h.

Launch Edition are o baterie cu o autonomie de circa 600 de kilometri, adică de trei ori mai mare decât a unui Nissan Leaf. Ulterior, autonomia modelelor următoare va crește la 1.600 km folosind doar bateria. Producătorii susțin că mașina Aptera nu va trebui să fie încărcată în timpul utilizării zilnice.

Citește și: VIRALUL începutului de an: Două femei au încercat să alimenteze o Tesla cu benzină VIDEO

Autoturismul este dotat cu panouri solare cu o greutate foarte mică care se încarcă suficient pentru 60 de km în plus zilnic.

Dacă este folosită numai în oraș, iar afară este soare, șoferii nu vor fi nevoiți să o conecteze niciodată la priză. Aptera estimează că în zonele mai puțin însorite, mașina va trebui să fie încărcată cu ajutorul curentului electric doar de trei ori pe an.

„Cu tehnologia solară Aptera, nu este necesar accesul constant la o stație de încărcare sau chiar la o priză. Aptera Launch Edition vine integrat cu un pachet de încărcare solară care permite majorității oamenilor să conducă săptămâni, chiar luni, fără a fi nevoiți să se conecteze la priză pentru a încărca”, transmite compania.

În cazul călătoriilor mai lungi, mașina poate fi conectată la o priză standard pentru a fi reîncărcată bateria.

„Este o mașină care poate fi folosită pentru a se conecta la un sistem de alimentare cu energie electrică. Am rezolvat ecuația pentru un mod mai eficient de a călători, valorificând puterea soarelui, și suntem încântați să prezentăm în lume vehiculul nostru Launch Edition.

Eforturile noastre neobosite au avut ca rezultat vehiculul Aptera, care vă poate duce acolo unde doriți să mergeți folosind energia creativă direct de la soare”, a declarat Steve Fambro, co-fondator și co-director executiv al companiei.

Aptera se află în ultima fază de dezvoltare a produsului, care include finalizarea testelor de impact și validarea. Compania are în plan să treacă la o producție la scară largă de 10.000 de vehicule pe an și speră să adauge alte linii de producție în întreaga lume.

Citește și: Ghinion pentru șoferii de mașini electrice. 15.000 de modele, rechemate în service de Dacia

„Deși calendarul de livrare depinde de finanțare, obiectivul nostru este să începem producția până la sfârșitul anului 2023. Ediția noastră de lansare este șansa noastră de a arăta lumii ceva ce nu a mai existat până acum”, a spus Chris Anthony, co-fondator și co-director executiv.

Noua mașină a fost numită și „Tesla killer”, fiind mult mai ieftină. O mașină New Tesla S costă între 63.000 și 155.000 de euro, având o autonomie declarată de 650 de km. Experții spun că pe vreme rece poate scădea la 480 de km.

Tesla își mărește producția

Tesla are în plan să mărească producția la fabrica din Shangai în următorii doi ani, cererea fiind foarte mare pentru modelele sale cele mai vândute datorită reducerilor foarte mari.

Cosntructorul vrea să producă aproape 20.000 de vehicule săptămânal, în februarie și martie. Astfel, se va ajunge la același nivel din septembrie 2022, când au fost fabricate 82.088 de mașini Model 3 și Model Y, potrivit China Passenger Car Association.